Veelgestelde vragen

Bestelprocedure

Ik heb het bestelformulier ingevuld en verstuurd. Hoe gaat het nu verder?
Na binnenkomst van je bestelformulier bij De Klimaatmaat, sturen wij deze door naar de leverancier. Deze neemt contact met je op om de wensen te inventariseren en/of voor een afspraak voor een (dak)inspectie wanneer dit nodig is. Aan de hand van het gesprek en/of inspectie ontvang je een offerte. Bij akkoord stuur je deze getekend retour. (Bij wijzigingen of afzien van een opdracht neem je contact op met de leverancier. In dit laatste geval worden wel de kosten van de dakinspectie als deze plaatsgevonden heeft à €62,50 aan je doorberekend).
Na het ontvangen van de ondertekende offerte neemt de leverancier contact op voor een afspraak voor levering. Na levering/installatie ontvang je de factuur van de leverancier.

Is het inschrijfformulier bindend?
Nee. Na het inschrijfformulier neemt de leverancier contact met je op om door te nemen wat je wensen zijn. Hierna volgt een prijsopgaaf. Pas als je akkoord geeft op deze offerte, ga je de verplichting aan tot het aanleggen en betalen van het groene dak, de regenton en/of het plantenpakket.

Woonsituatie

Kan ik in alle situaties een groendak, regenton en plantenpakket aanschaffen?

  • Woon je in een huurhuis? Vraag toestemming aan de eigenaar van het huis.
  • Maakt je koopwoning onderdeel uit van een VvE check dan of je toestemming nodig hebt.

Groendak

Is mijn dak geschikt?
Platte daken die niet in de schaduw liggen, zijn de beste kandidaten voor een groen dak. Op een hellend dak kun je ook plantjes laten groeien, maar zo’n dak zal sneller uitdrogen doordat de regen wegloopt. Is de helling groter dan 35°, dan zijn speciale verankeringen nodig. Een groen dak op een helling kan via Groendakcoach geleverd worden maar valt buiten de starterspakket actie.
Verder is het belangrijk om lekkages te voorkomen dat de waterdichte laag van goede kwaliteit is. Ook moet het isolatiemateriaal in je dak bestand zijn tegen samenpersing – geen zacht materiaal als steenwol dus. Vanwege het lage gewicht kan een sedumdak op de meeste daken gelegd worden. Voor een natuurdak is een dakinspectie nodig.

Is een dakinspectie nodig?
Bij het aanmelden voor een groen dak wordt aan de hand van de gegevens op het bestelformulier, de meegestuurde foto’s en in gesprek met jou, beoordeeld of een groendak geplaatst kan worden. Vanwege het lage gewicht kan een sedumdak op de meeste daken gelegd worden. Voor een natuurdak is een dakinspectie nodig.
Bij een dakinspectie wordt de constructie en kwaliteit van de dakbedekking gecontroleerd (indien noodzakelijk kan een formele draagkrachtberekening worden gemaakt, maar daar worden wel meer kosten voor berekend/gaan we vooralsnog niet vanuit). Ook worden afvoerpunten gecheckt, hoogte, indeling en aanvoerroute voor materialen bepaald.

Ik wil een groendak laten aanleggen op het dak van mijn bedrijf, is dit mogelijk?
In principe is dit een initiatief voor particulieren huurders en huiseigenaren. Mocht je geïnteresseerd zijn om op jouw bedrijfspand een groen dak aan te leggen en heb je hier vragen over? Neem dan contact met ons op via contact@deklimaatmaat.nl

Heb ik een vergunning nodig voor een groendak?
Tenzij het een monument betreft, heb je geen vergunning nodig voor de aanleg van een groen dak.

Kan ik een groendak zelf aanleggen?
Een sedumdak kun je met behulp van de bijgeleverde leginstructie zelf aanleggen.
Voor een sedumdak met substraatheuvel of “bakki” en het natuurdak geldt dat deze door onze professionele groenleverancier aangelegd wordt.

Wat is de isolatiewaarde van een groendak?
Een groendak heeft geen duidelijke isolatiewaarde zoals bijvoorbeeld een isolatieplaat. Een groendak heeft met name vermogen om te koelen in de zomer. In de ruimte direct onder het dak kan dat tot 4 graden schelen. In de winter is de isolatiewaarde van een groen dak niet bewezen.

Hoe lang gaat een groendak mee?
De levensduur van het groene dak wordt bepaald door de ondergelegen dakbedekking. Daarnaast is het belangrijk om het groene dak goed te onderhouden. Bij goed onderhoud gaat het groendak decennia lang mee.

Hoe onderhoud je een groendak?
Om het groene dak gezond te houden is minimaal 2x per jaar onderhoud noodzakelijk: in het voorjaar en in het najaar. De groenleverancier kan het onderhoud, tegen betaling, voor jou verzorgen.

Hoe lang duurt de levering?
Wij gaan normaliter uit van maximaal 4 weken na ontvangst van de ondertekende offerte. Vanwege drukte kan de leverancier echter niet garanderen dat de aanvragen binnen een maand gerealiseerd zijn.

Regentonnen

Wat is de levensduur van de regentonnen?
Regentonnen kunnen decennia mee mits goed onderhouden (bijvoorbeeld leegmaken in vorstperiode)

Hoe voorkom je dat een regenton overstroomt?
Door het aansluiten van een zogenaamde vulautomaat voorkom je dat de ton overstroomt. De vulautomaat is een T-stuk dat in de regenpijp wordt gemonteerd. Is de ton vol, dan zorgt de vulautomaat ervoor dat het water wordt afgevoerd via de regenpijp op het riool. De regentonnen worden met vulautomaten geleverd.

Is elke regenpijp geschikt om een regenton op aan te sluiten?
De meeste wel, maar er zullen altijd uitzonderingen zijn.

Hoe wordt de regenton aangesloten op de regenpijp?
Afhankelijk van de vulautomaat moet of een stuk uit de regenpijp worden gezaagd of een gat in de pijp worden geboord. Bij de door ons aangeboden vulautomaat dient de regenpijp te worden doorgezaagd.

Heeft de regenton een blad- en watervanger?
In de vulautomaat is een bladvanger opgenomen. En vaak, bijvoorbeeld als het dak voorzien is van een groendak, is daar ook afvoerbescherming aangebracht. Zo wordt blad en vuil tegengehouden.

Gaat het water in de ton niet stinken?
Stilstaand water kan inderdaad onaangenaam gaan ruiken wegens gebrek aan zuurstof en bacteriën. Voor de tuin en voor de planten maakt dat niet uit, maar het is wel vervelend als je op het terras ernaast zit. Houd de deksel op de ton, dat scheelt. Maar het is vooral belangrijk de ton op een schaduwrijke plaats neer te zetten, dan treedt er minder algengroei op. Reinig de regenton eenmaal per jaar (bijvoorbeeld na de winter) met een harde borstel en verwijder afvalresten.

Water in een regenton staat stil. Trekt dat geen muggen aan?
Het water in een regenton kan inderdaad een broedplaats worden voor muggenlarven. Zorg daarom voor een goed sluitend deksel op de regenton. Een deksel wordt meestal standaard bijgeleverd. Verder schijnt een handje houtskool in een stoffen zakje dat je in de ton hangt, te helpen. Een andere tip die tuiniers-met-regentonnen elkaar geven is een scheutje zonnebloemolie in de ton doen. De muggen die uit de eitjes komen kunnen dan niet naar de oppervlakte zwemmen, waardoor ze verdrinken.

Kan het water uit de regenton gebruikt worden voor andere doeleinden dan de tuin?
Regenwater is niet geschikt als drinkwater! Ook voor het wassen van de auto is het niet aan te raden, onder andere omdat er algendeeltjes in kunnen zitten. Je zou je stoep ermee kunnen boenen, en er een gietertje mee vullen voor de kamerplanten kan natuurlijk ook.

Moet je de regenton perse voor de winter leeg laten lopen?
Dat is wel zo veilig, want water dat bevriest zet uit en kan de ton beschadigen. Jammer genoeg is het juist in het voorjaar vaak vrij droog en dan kun je het water in de regenton goed gebruiken. Sommige regentonbezitters nemen de gok en laten hun ton gedeeltelijk leeglopen. Of ze leggen er een bal of plastic flessen in die de druk op moeten vangen. Veel regentonnen worden standaard met een kraantje geleverd. Om een ton helemaal leeg te kunnen laten lopen, moet dit kraantje zo laag mogelijk worden gemonteerd. Plaats een regenton bij voorkeur op een verhoging/voet.

Hoe moet een ton onderhouden worden?
Belangrijk is dat de regenton leeg is in de winter (een klein laagje kan geen kwaad)!
Als de regenton gevuld is met water en het gaat vriezen, dan zet deze uit, gaat scheuren en lekken. Als het voorjaar in zicht is kan de regenton eenmaal worden schoongespoeld (zonder chemicalien, zeep oid) en weer in gebruik worden genomen.

Hoe lang duurt de levering?
Wij gaan uit van maximaal 4 weken na ontvangst van de ondertekende offerte. Vanwege drukte kan de leverancier echter niet garanderen dat de aanvragen binnen een maand gerealiseerd zijn.

Plantenpakketten

Kan ik ook zelf kiezen wat ik wil voor planten?
Ja, de groenleverancier kan een op maat aanbod doen maar dit valt niet onder deze starterspakketactie.

Waar kan ik het zand afvoeren?
Als het schoon zand is kun je het proberen via Marktplaats. Een dure oplossing is via een gehuurde big bag of container. Daar kan 1 kubieke meter zand in afgevoerd worden en kost circa € 100. Transport is het kostbaarst. Als het om kleine beetjes gaat, kun je ervoor kiezen om het te mengen met aarde en potgrond of het op andere plekken in de tuin te verwerken.

Wat moet ik doen als ik niet zeker weet of de grond van mijn tuin schoon is?
Wie een moestuin in de volle grond heeft, komt intensief in contact met de bodem die de producten voorbrengt door graven, spitten en oogsten. Er is direct contact, maar ook indirect door het eten van de producten die de bodem voorbrengt.
Weet je niet zeker of jouw grond schoon is dan kun je moestuinieren in bakken of neem contact op met De Klimaatmaat via contact@klimaatmaatdelft.nl

Wat moet ik doen om de planten goed te onderhouden?
We lichten dit graag persoonlijk toe voor de keuze die je maakt. In ieder geval geldt water geven in droge en warme perioden. Soms wat snoeiwerk.

Wat is de levertijd van de plantenpakketten?
Wij gaan uit van maximaal 4 weken na ontvangst van de ondertekende offerte. Vanwege drukte kan de leverancier echter niet garanderen dat de aanvragen binnen een maand gerealiseerd zijn.

Subsidie

Kan ik subsidie krijgen op de producten in het starterspakket?
Door collectieve inkoop kunnen we de lichtgewicht sedumdaken erg voordelig aanbieden.

Staat je vraag er niet bij?

Stuur je vraag naar contact@klimaatmaatdelft.nl.
Wij doen ons best om binnen 2 à 3 dagen te reageren.