2e prijs Groene Droom Challenge – Groene daken in de Kuyperwijk

Een straat vol groene daken in de Delftse Kuyperwijk. Dat was de groene droom van Simone van der Reijken en haar buren. En die droom wordt werkelijkheid! Maar liefst 225m² aan groene daken gaat er aangelegd worden. Dat betekent dat er niet alleen meer regenwater wordt opgevangen, maar ook een toename in biodiversiteit. Ook niet onbelangrijk: het ziet er een stuk gezelliger uit.

Hoe staat het nu met de plannen van Simone en haar buren?

Update oktober 2022:
Op 21 september 2022 was het dan zover. De groene daken worden aangelegd:

Omroep West besteedde op 22 september 2022 aandacht aan de aanleg van groene daken in de Kuyperwijk. Bekijk hier de reportage.

 

Lees hier het uitgebreide plan van Simone van der Reijken:

“Ik woon het grootste deel van mijn hele leven in de Kuyperwijk. Eerst in zuid en tot op heden in Kuyperwijk Noord. Een diverse wijk waar je alles tot je beschikking hebt. Als iemand mij vraagt waar ik woon, zeg ik: “De Kuyperwijk, niet zo’n mooie wijk hoor”. Ik ben eigenlijk mezelf aan het verontschuldigen. Als ik aan de Kuyperwijk denk, dan zie ik veel beton en hoge gebouwen. Hier wil ik samen met mijn buren een steentje aan bijdragen door bestaande daken GROEN te maken!

Als buren zijn we ons steeds bewuster van het belang om klimaatverandering tegen te gaan. Er verschijnen zonnepanelen, we isoleren de gevels, we planten bomen, gevels worden groen en kunstgras gaat eruit. Iedereen draagt hun steentje bij. Wat alleen uitblijft is het vergroenen van de daken. 

(De situatie in juni 2022:)

Onze droom is daarom negen daken te transformeren tot groene sedumdaken. Met het vergroenen van de daken voegen we maar liefst 225 m² groen toe aan de wijk. Dat is goed voor de vogels, insecten en vlinders. Ook vangt het sedum water op, werkt het verkoelend op warme dagen en is een groendak isolerend.”

Benieuwd naar de plannen van de overige prijswinnaars? Je vindt ze hier.

 

In het kader van het NK-Tegelwippen organiseerde De Klimaatmaat de ‘Groene droom’ Challenge. Bewoners van Delft werden opgeroepen om niet alleen tegels te wippen maar ‘groter te denken’ zoals de voor- en/of achtertuin, balkon en/of dak omtoveren tot een mega groene oase of samen met de buren de straat opfleuren.

Geweldig dat bewoners hun kennis en enthousiasme voor meer groen in de stad met elkaar delen. Een mooie, groene stad is prettig om in te wonen en te vertoeven. Maar het is ook pure noodzaak. We willen dat Delft een gezonde leefomgeving is én blijft voor mens, dier en plant. Het is daarom van groot belang dat we hittestress verminderen en de biodiversiteit versterken. Meer groen draagt daar aan bij.” – Wethouder Frank Van Vliet 

Waarom deze Challenge?

Groene klimaatvriendelijke tuinen zijn sterk in opkomst. Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte volgen elkaar op. Het vergroenen van onze tuinen, balkons en daken zorgt, naast een prettiger leefklimaat, ervoor dat we hier beter tegen bestand zijn. Meer groen zorgt er namelijk voor dat regenwater wordt vastgehouden en geleidelijk vrijkomt. Daardoor blijft het koeler op een warme dag. Ook heeft groen een positief effect op je gezondheid én vergroot het de leefbaarheid van de stad voor mens én dier. Steeds meer inwoners beseffen dat versteende tuinen niet meer van deze tijd zijn en gooien het roer radicaal om.