Geveltuin cadeau in wijken waar riool wordt vervangen

De gemeente vervangt delen van het riool. Op dit moment vinden er rioolvervangingswerkzaamheden plaats in de Hof van Delft en Vogelbuurt-West (Tanthof Oost). Deze werkzaamheden worden aangegrepen om de wijk te vergroenen. Zo krijgen bewoners in deze wijken een geveltuin cadeau: de aannemer legt de geveltuin aan en via onderstaand formulier kun je bij De Klimaatmaat een voucher voor gratis tuinplanten aanvragen t.w.v. € 12,50 per huishouden.

Geveltuintjes zorgen voor meer groen

Geveltuintjes maken de straat groener. Een geveltuin is een strook van circa 30 cm breed langs de gevel van uw woning. In deze strook kun je zelf verschillende planten zetten en verzorgen. Geveltuintjes zijn vooral geschikt in straten waar de huizen geen voortuinen hebben. Ze fleuren de straat op, werken verkoelend en dragen bij aan de biodiversiteit. Ook zorgen ze ervoor dat regenwater beter in de bodem kan zakken. Zo draagt een geveltuin dus bij aan een groene en gezonde leefomgeving.

Een horizontale of verticale geveltuin

De gemeente helpt je graag met een geveltuin. Als je dit wilt, haalt de aannemer een strook tegels van circa 30 cm breed aan de voorkant van de woning weg. Een deel van het zand vervangen zij door aarde. Aan de rand van het geveltuintje komt een stenen band die de planten beschermt als de gemeente de stoep komt vegen. Ook zorgt de band ervoor dat stoeptegels op hun plek blijven liggen.

Wanneer de rioolvervangingswerkzaamheden plaatsvinden in je straat ontvang je van de gemeente een brief. Bij de brief zit een poster! Hang de poster zichtbaar achter het raam, als de aannemer in je straat begint. De aannemer maakt dan een geveltuin voor je. Je hoeft alleen nog maar zelf de planten erin te zetten.

Let op: heb je een blinde muur, kies dan voor een verticale geveltuin. Dat zorgt voor nog meer groen, heeft een isolerende werking voor de gevel en vangt fijnstof op. Laat de aannemer in dit geval wel weten waar je de geveltuin precies gerealiseerd wilt hebben anders wordt deze op eigen inzicht aangelegd.

Heb je al een geveltuin, dan hoef je niets te doen. Deze blijft behouden.

Klimaatmaat Delft helpt je aan planten

Omdat de gemeente Delft groen in de wijk belangrijk vindt, kun je als de geveltuin aangelegd is, via onderstaand formulier een voucher voor gratis tuinplanten krijgen.

Aanvraagformulier voucher voor gratis tuinplanten


Goed om te weten

  • De grond van de geveltuin blijft eigendom van de gemeente.
  • Heb je een huurhuis? Stem dan eerst af met de huisbaas, VvE of woningbouwvereniging.
  • Kabels en leidingen onder de geveltuin moeten altijd bereikbaar blijven.
  • Als je een geveltuin door de gemeente laat aanleggen, hoef je dat niet meer zelf te melden bij de gemeente. Je moet het wel melden als je de geveltuin wilt weghalen.
  • Meer informatie en spelregels over het aanleggen van een geveltuin vind je op de website van de gemeente
  • Hier staan tips over hoe je een geveltuin kunt inrichten en welke planten je het beste kunt kiezen. Ook staat hier wat je nog meer kunt doen om jouw buitenruimte groen(er) en klimaatbestendig(er) te maken.