Aanbod gemeente bij rioleringswerkzaamheden

De gemeente vervangt delen van het riool. Op dit moment vinden er rioleringswerkzaamheden in de Hof van Delft plaats. Zie voor meer informatie: riolering Hof van Delft
Als de nieuwe riolering er ligt, wordt de straat opnieuw ingericht. De indeling van de straten blijft hetzelfde. Wel is er ruimte voor kleine verbeteringen.

Geveltuintjes zorgen voor meer groen

Geveltuintjes maken de straat groener. Een geveltuin is een strook van circa 30 cm breed langs de gevel van uw woning. In deze strook kunt u zelf verschillende planten zetten en verzorgen.

Geveltuintjes zijn vooral geschikt in straten waar de huizen geen voortuinen hebben. Ze fleuren de straat op, werken verkoelend en dragen bij aan de biodiversiteit. Ook zorgen ze ervoor dat regenwater beter in de bodem kan zakken. Zo draagt een geveltuin dus bij aan een groene en gezonde leefomgeving.

Wilt u een geveltuin?

De gemeente helpt u graag met een geveltuin. Als u dit wilt, haalt Meeuwisse een strook tegels van circa 30 cm breed aan de voorkant van uw woning weg. Een deel van het zand vervangen zij door aarde. Aan de rand van het geveltuintje komt een stenen band die uw planten beschermt als de gemeente de stoep komt vegen. Ook zorgt de band ervoor dat stoeptegels op hun plek blijven liggen.

Wilt u dat de gemeente u helpt bij een geveltuin? Wanneer de rioleringswerkzaamheden plaatsvinden in uw straat ontvangt u van de gemeente een brief. Bij de brief zit een blad waar een groen vinkje en ‘JA, ik wil een geveltuin!’ op staat. Hang dit blad zichtbaar achter het raam, als de aannemer bij u in de straat begint. De aannemer maakt dan een geveltuin voor u. U hoeft alleen nog maar zelf de planten erin te zetten.

Meer informatie en spelregels over het aanleggen van een geveltuin vindt u op de website van de gemeente

Heeft u al een geveltuin, dan hoeft u niets te doen. Deze blijft behouden.

Klimaatmaat Delft helpt u aan planten

Omdat gemeente Delft groen in de wijk belangrijk vindt, kunt u als de geveltuin aangelegd is gratis een aantal tuinplanten krijgen. Stuur hiervoor een foto van de door de gemeente gerealiseerde geveltuin en uw adres via de e-mail naar contact@klimaatmaatdelft.nl met als onderwerp ‘geveltuin gemeente’. Als de aannemer klaar is, krijgt u dan van De Klimaatmaat informatie over het ophalen van de gratis tuinplanten.

Hier staan tips over hoe u een geveltuin kunt inrichten en welke planten u het beste kunt kiezen. Ook staat hier wat u nog meer kunt doen om uw buitenruimte groen(er) en klimaatbestendig(er) te maken.

Goed om te weten

  • De grond van de geveltuin blijft eigendom van de gemeente.
  • Heeft u een huurhuis? Stem dan eerst af met uw huisbaas, VvE of woningbouwvereniging.
  • Kabels en leidingen onder uw geveltuin moeten altijd bereikbaar blijven.
  • Als u een geveltuin door de gemeente laat aanleggen, hoeft u dat niet meer zelf te melden bij de gemeente. U moet het wel melden als u uw geveltuin wilt weghalen.