Agenda

Hieronder vind je een overzicht van klimaatbestendige activiteiten in Delft. Heb je ook een interessante actie of activiteit? Deel het via het formulier onderaan deze pagina.

 • Continue

  Klimaatroute door de tuinen van Duurzaamheidscentrum De Papaver

  Wil je graag een klimaat-, water- en natuurvriendelijke tuin? Kom inspiratie opdoen bij De Papaver. Je vindt er tal van ideeën: van prachtige bloemenborders tot groene daken. Op diverse plekken hebben we bordjes geplaatst met informatie en een handige QR-code naar de site van de Klimaatmaat Delft waar alle maatregelen uitgebreid zijn beschreven. De route is gratis. Haal de plattegrond op bij de receptie van De Papaver.

  Meer informatie

 • Continue

  Demo groendak op Oeral

  Benieuwd hoe de producten uit het starterspakket eruit zien? Kom gerust een kijkje nemen op Oeral. Je kunt contact met Klimaatmaat Linda, en bewoonster op Oeral, opnemen via www.klimaatmaatdelft.nl/klimaatmaten

  Wil je meer weten over de starterspakketten? Raapleeg www.klimaatmaatdelft.nl/starterspakketten of stel je vraag via de mail aan contact@klimaatmaatdelft.nl

  Meer informatie

 • 5 december

  Wereldbomendag

  Ieder jaar organiseert de FAO (de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties) wereldwijd de World Soil Day (Wereld Bodem dag) om bewustwording te creëren over het belang van een gezonde bodem voor het functioneren van ecosystemen en voor ons welzijn. Wereld Bodem Dag is de dag waarop wereldwijd honderden organisaties aandacht vragen voor onze bodem.

  Meer informatie

 

Afgelopen evenementen

 • 6 november

  Klimaatmars 2021

  Op 6 november vindt de jaarlijkse klimaatmars plaats in Amsterdam! Als onderdeel van een landelijke manifestatie in 40 steden in Nederland, laat ook Delft van zich horen. De Delftse Klimaatcoalitie staat voor een eerlijk en daadkrachtig klimaatbeleid voor iedereen.

  Meer informatie

 • 10 oktober

  Herfstplantenruilbeurs

  Groei en Bloei Delft organiseert de jaarlijkse plantenruilbeurs deze keer in de tuin van De Papaver.

  Meer informatie

 • 14 Oktober

  Stadmakerspodium 'Vergroenen van de buurt'

  Hoe kunnen we bewonersinitiatieven om de buurt te vergroenen vergemakkelijken?

  Meer informatie

 • 25 november

  Webinar Delft meet Regen

  Van 18 juli tot 14 september 2020 heeft TU Delft Science Center meer dan 1000 metingen van 180 verschillende onderzoekers ontvangen. Alle buurten in Delft hebben mee gemeten, waardoor er een mooi overzicht van de regenval in de stad is ontstaan.

  Marie-Claire ten Veldhuis zal tijdens het webinar op 25 November van 19:15-20:00 uur de resultaten presenteren, andere betrokkenen vertellen over hun ervaringen met het project én jij kunt vragen stellen over het project en de resultaten.
  Er zijn 90 plekken beschikbaar in verband met de limitaties van het video-conference platform, dus wacht niet te lang met aanmelden!

  Meer informatie

 • 12 en 13 december

  Adopteer een biologische kerstboom

  Bij AdopteerEenKerstboom kun je een kerstboom huren, die in januari weer wordt teruggeplant. Zo gaat een kerstboom meerdere jaren mee. De bomen zijn bovendien allemaal biologisch gekweekt, zonder kunstmest of chemische bestrij

  Meer informatie

 • 2 maart t/m 9 mei

  Tentoonstelling 'Klimaat in de straat' en inspiratieroute

  De tentoonstelling ‘Klimaat in de straat’ bij Duurzaamheidscentrum De Papaver laat naast allerlei tools en inspiratie voor hoe je je huis, tuin en straat kunt aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering, ook zien hoe de maatregelen je leefomgeving groener en mooier maken. De interactieve tentoonstelling is geschikt voor jong en oud en bevat verschillende filmpjes, experimenten en doe-opdrachten.

  De inspiratieroute is een route door de tuinen van De Papaver met voorbeelden van klimaatadaptieve maatregelen die je thuis ook kunt toepassen.

  NB. Opening is afhankelijk van de op dat moment geldende Covid-maatregelen voor bezoekerscentra/musea.

  Meer informatie

 • 5 maart t/m 15 april

  Starterspakketten

  “Ik wil wel graag een groenere en klimaatbestendige tuin maar ga zelf niet aan de slag omdat ik niet weet hoe ik dit moet realiseren.” – Sandra

  Vind jij het, net als Sandra, lastig om zelf aan de slag te gaan? En/of heb je weinig tijd en moet het niet teveel kosten? Met de starterspakketten wil De Klimaatmaat zoveel mogelijk bewoners in Delft de mogelijkheid bieden op een laagdrempelige manier (eerste) stappen te zetten om de eigen buitenruimte groener en klimaatbestendiger te maken. Met een starterspakket bestel je eenvoudig en voordelig: een groen dak, een regenton en een plantenpakket.

  Meer informatie

 • 7 maart

  Lezing Klimaatadaptatie Delft

  Zondag 7 maart is er van 11.00 tot 11.45 uur een gratis Van Leeuwenhoeklezing, getiteld: ‘Klimaatadaptatie: waarom veerkracht alleen niet voldoende is’. De lezing is vanuit huis via een livestream te volgen.

  Als het over de effecten van klimaatverandering gaat, klinkt vaak de roep om veerkracht. Op het eerste gehoor klinkt dat plausibel – wie wil er nu niet veerkrachtig zijn – maar is het wel altijd zo wenselijk? En wat betekent dat eigenlijk, een veerkrachtige samenleving?

  De lezing wordt verzorgd door professor Neelke Doorn, hoogleraar ethiek van waterbeleid en watertechnologie aan de TU Delft.

  Kijk voor actuele informatie en de link naar de livestream op de website van Studium Generale.

  Meer informatie

 • 14 maart

  Klimaatalarm

  De klimaatcrisis is de grootste bedreiging van onze tijd. We moeten nu samen het roer omgooien. Blijven we kiezen voor verwoeste oogsten, dodelijke hittegolven en watertekorten, in binnen- en buitenland? Of kiezen we nu voor vruchtbare grond, schone lucht en voldoende drinkwater?

  Op 14 maart wordt in heel Nederland het Klimaatalarm geluid, en dus ook in Delft! In 44verschillende steden wordt er een stilstaande manifestatie – op 1.5 meter afstand –georganiseerd,
  om massaal een stem te laten horen voor een daadkrachtig klimaatbeleid van de overheid. Daarnaast zijn er opties om online, vanuit huis of op straat mee te doen.

  Meedoen?
  Meld je aan via https://klimaatalarm2021.nl/

  Het Klimaatalarm in Delft wordt georganiseerd door de Delftse Klimaatcoalitie, een brede coalitie van lokale initiatieven.

  Meer informatie

 • 16 maart van 20:30-21:30

  Webinar 'Vergroen de stad'

  Hoe duurzaam is jouw tuin eigenlijk? Of je nu wel of niet gezegend bent met groene vingers, er zijn genoeg manieren om je tuin duurzamer in te richten.

  Het regent veel heviger, of het is juist langere tijd heel droog, we merken het allemaal. Vergroenen helpt om hoosbuien beter op te vangen en hitte beter aan te kunnen. Het aanpassen van je buitenruimte aan dit veranderende klimaat biedt meer voordelen, denk aan meer leven in je tuin, een koeler huis en eten uit eigen tuin. Daarnaast word je van groen om je heen gelukkiger en het leven in jouw Delft een stuk aangenamer. En dat niet alleen, ook de natuur vaart er wel bij!

  Samen met de 015 Duurzaam organiseert De Klimaatmaat een avond vol met tips en trick voor een klimaatvriendelijke tuin!

  Meld je aan!

  Meer informatie

 • 20 maart

  Webinar met Dave Goulson

  Insecten spelen een cruciale rol in ons ecosysteem en staan zwaar onder druk. Professor in de Biologie Dave Goulson schetst in dit Engelstalige webinar het belang van insecten in de tuin. Je ontdekt wat insecten voor ons doen, waarom ze achteruitgaan en waarom we haast moeten maken om de massale sterfte tegen te gaan. Je krijgt ook tips wat je in je eigen tuin en leven kunt veranderen om insecten de ruimte te geven die zij verdienen.

  Meer informatie

 • 23 maart van 19:30 - 20:30

  Verdiepingswebinar 'Starterspakketten'

  Overweeg jij een starterspakket aan te schaffen maar heb je nog vragen? Tijdens dit webinar vertellen we je meer over de producten en kun je al je vragen stellen. Meedoen? Meld je aan via contact@klimaatmaatdelft.nl ovv webinar Starterspakketten

  Dit webinar wordt georganiseerd door Duurzaamheidscentrum De Papaver/ De Klimaatmaat in samenwerkin gmet Groendakcoach.

  Meer informatie

 • 3 april

  Tegel eruit, plant erin

  Een stukje groen in plaats van een tegel. Op 3 april organiseren we in de Bomenwijk de actie ‘Tegel eruit, plant erin. In ruil voor het inleveren van een tegel, krijg je een plantje terug. Hiermee willen we Delft onttegelen want tegels houden warmte vast, laten geen water door en vergroenen helpt om de biodiversiteit te vergroten.

  Het idee is om, met de lessen die we leren uit deze eerste actie in Delft, op meer plekken te zorgen voor wat meer groen. Wil jij ook de actie ‘Tegel eruit, plant erin’ in jouw wijk opzetten? Stuur een mail naar DE KLIMAATMAAT.

  Meer informatie

 • 8 april van 20:30-21:30

  Webinar Groen en Zonnepalen op 1 dak

  Wist je dat een groen dak met zonnepanelen combineren niet alleen mogelijk, maar ook een goed idee is?

  De combinatie zorgt voor een hoger rendement op zonne-energie en meer groen. Een win-win situatie – double groen!

  Het klinkt gek, maar zonnepanelen kunnen niet goed tegen hitte. Voor elke graad boven de 25°C neemt het rendement met een half procent af. Gelukkig helpt ons groen dak hierbij. De koelende werking van een groen dak kan de opbrengst van de zonnepanelen namelijk met wel 6 tot 15% verhogen. Dit resulteert in een verlaging van energiekosten en maakt uw pand meer waard. Bovendien bent u met zonne-energie en een groendak extra milieuvriendelijk bezig!

  De combinatie van een groen dak met zonnepanelen zorgt voor:

  • Het hoogt haalbare rendement uit uw zonnepanelen
  • Een investering met lange termijn terugverdiensten
  • Meer groen wat prettig is voor de leefomgeving
  • Waardeverhoging van uw huis of bedrijfspand
  • Duurzame verkoeling van uw huis
  • Optimale bijdrage aan de transitie naar duurzame energie

  Samen met Duurzaamheidscentrum De Papaver / De Klimaatmaat en Groendakcoach organiseren wij op 8 april een avond over groendaken en zonnepanelen!

  Meld je aan, praat mee en stel je vragen!

  Meld je aan!

  Meer informatie

 • 20 mei

  Wereld bijendag

  Meer informatie

 • 22 mei

  Internationale dag van de biodiversiteit

  Meer informatie

 • 29 mei

  Wijkactie Voorhof 'Tegel eruit, plant erin'

  Een stukje groen in plaats van een tegel. Op 29 mei organiseert de Tiny House Community Pionierskwartier in Delft  in de wijk Voorhof de actie ‘Tegel eruit, plant erin. In ruil voor het verwijderen van een tegel, krijg je een plantje terug. Hiermee willen we Delft onttegelen want tegels houden warmte vast, laten geen water door en vergroenen helpt om de biodiversiteit te vergroten.

  Wil je meedoen? Schrijf je in via de vermelde link.

  Woon je niet in Voorhof maar heb je wel interesse in deze actie? Mail dan naar contact@klimaatmaatdelft.nl. Idee is dat we in alle wijken van Delft een soortgelijke actie opzetten samen met bewoners en partners in de wijk.

  Meer informatie

 • 12 t/m 20 juni

  Nationale tuinweek

  Vereniging Groei & Bloei organiseert van 12 t/m 20 juni 2021 de Nationale Tuinweek. In deze week kun je in meer dan 20 regio’s in het land deelnemen aan groene workshops, lezingen en excursies om je te laten inspireren om eigen tuin, balkon, dak- of buurttuin verder te vergroenen. Onderdeel van de Nationale Tuinweek is het Open tuinenweekend op 19 en 20 juni 2021. Groei & Bloei werkt tijdens deze week samen met groene organisaties zoals Stichting Steenbreek, Vogelbescherming Nederland, IVN Natuureducatie, KNNV en AVVN.

  Meer informatie

 • 19 juni

  Wijkactie Hof van Delft 'Tegel eruit, plant erin'

  Een stukje groen in plaats van een tegel. Zaterdag 19 juni  organiseren bewoners in de Hof van Delft samen met De Klimaatmaat de actie ‘Tegel eruit, plant erin.
  Verwijder je tegels en krijg er gratis plantjes voor terug. Hiermee willen we Delft onttegelen want ergroenen helpt om water beter door te laten, brengt meer koelte en vergroot de biodiversiteit.

  Wil je meedoen? Schrijf je in via de vermelde link.

  Woon je niet in de Hof van Delft en heb je interesse in deze actie? Schrijf je dan in via het inschrijfformulier onder de button van jouw wijk www.klimaatmaatdelft.nl/tegel-eruit-plant-erin

   

  Meer informatie

 • 10 juli

  Wijkactie Binnenstad 'Tegel eruit, plant erin'

  Een stukje groen in plaats van een tegel. Zaterdag 10 juli organiseren bewoners van de binnenstad samen met De Klimaatmaat de actie ‘Tegel eruit, plant erin.
  Verwijder je tegels en krijg er gratis plantjes voor terug. Hiermee willen we Delft onttegelen want ergroenen helpt om water beter door te laten, brengt meer koelte en vergroot de biodiversiteit.

  Wil je meedoen? Schrijf je in via de vermelde link.

  Woon je niet in de Hof van Delft en heb je interesse in deze actie? Schrijf je dan in via het inschrijfformulier onder de button van jouw wijk www.klimaatmaatdelft.nl/tegel-eruit-plant-erin

   

  Meer informatie

 • 18 september

  Wijkactie Tanthof 'Tegel eruit, plant erin'

  Een stukje groen in plaats van een tegel. Zaterdag 18 september organiseren bewoners van Tanthof samen met De Klimaatmaat de actie ‘Tegel eruit, plant erin.
  Verwijder je tegels en krijg er gratis plantjes voor terug. Hiermee willen we Delft onttegelen want vergroenen helpt om water beter door te laten, brengt meer koelte en vergroot de biodiversiteit.

  Wil je meedoen? Schrijf je in via de vermelde link.

  Iedereen uit Delft kan meedoen!

  Meer informatie

 • 25 september

  Wijkactie Buitenhof 'Tegel eruit, plant erin'

  Een stukje groen in plaats van een tegel. Zaterdag 25 september organiseren bewoners van Buitenhof samen met De Klimaatmaat de actie ‘Tegel eruit, plant erin.
  Verwijder je tegels en krijg er gratis plantjes voor terug. Hiermee willen we Delft onttegelen want vergroenen helpt om water beter door te laten, brengt meer koelte en vergroot de biodiversiteit.

  Wil je meedoen? Schrijf je in via de vermelde link.

  Iedereen uit Delft kan meedoen!

  Meer informatie

 • 17 september

  Parking Day Delft

  Tanthof, Buitenhof en Voorhof. Waar komt jouw parkje? Hoe zou jij de openbare ruimte inrichten?

  Informatie over De Klimaatmaat vind je bij de kraam van het Science Center Delft – Delft Meet Regen.

  Meer informatie

 • t/m 30 september

  NK-Tegelwippen

  Delft doet mee met het NK-Tegelwippen. Kijk voor meer informatie op www.klimaatmaatdelft.nl/nk-tegelwippen

   

  Meer informatie

 • t/m 30 september

  Actie: 100 geveltuinen

  Een geveltuin kleedt je huis aan en zorgt voor een warm welkom. Daarnaast zorg je dat het water makkelijker de grond in kan stromen, er minder stenen zijn die hitte vasthouden én als je het handig doet en gelijk de juiste plantjes kiest help je ook nog eens de biodiversiteit vergroten! In de periode van het NK-Tegelwippen, tot en met 30 september, willen we vanuit De Klimaatmaat 100 individuele geveltuinen realiseren. Doe mee en krijg een gratis plantenbon!

  Meer informatie

 • 1 t/m 31 Oktober

  Het vergeten plantseizoen

  NL Vergroent wil oude tijden doen herleven en het najaar weer tot hét plantseizoen gaan uitroepen. Tijdens de najaarsactie het ‘vergeten plantseizoen’ van 1 t/m 31 oktober wordt iedereen in Nederland via diverse (online) activiteiten geënthousiasmeerd om weer in het najaar actief in de tuin aan de slag te gaan.

  Meer informatie

 • T/m 16 oktober

  #BUItenkanscampagne: Maak kans op een workshop 'Regenpijp afkoppelen'

  De afgelopen zomermaanden liet de BUItenkanscampagne Delftenaren zien wat zij zelf kunnen doen om hoosbuien beter de baas te worden. De campagne sluit nu af met een fotowedstrijd. Gezocht: de leukste regenfoto uit Delft! De prijs: een gratis workshop regenpijp afkoppelen! Meedoen kan tot en met 16 oktober!

  Meer informatie

 • 28 Oktober t/m 5 november

  Nationale Klimaatweek

  Tijdens de Nationale Klimaatweek worden ontzettend veel bijzondere en interessante activiteiten en zaken georganiseerd.

  Meer informatie

 • T/m 31 oktober

  Delft meet Regen

  Verschillende hoeveelheid regenval binnen dezelfde stad

  Marie Claire ten Veldhuis doet namens de TU Delft onderzoek naar hoe steden plaatselijk de regenval beïnvloeden. Het kan binnen de stad per buurt verschillen hoeveel het regent, ondanks de relatief kleine afstand tussen de buurten.

  Het KNMI heeft in heel Nederland gemiddeld 1 regenmeter per 100 vierkante kilometer, in totaal zijn dit ruim 300 regenmeters in het hele land. Apps, zoals bijvoorbeeld buienradar, meten regen per 1 vierkante kilometer, maar omdat de radar op een indirecte manier de regen meet, is deze vaak onnauwkeurig.

  Tijdens het project Delft Meet Regen, proberen we het aantal regenmeters te vergroten, zodat we in Delft op elke vierkante kilometer een regenmeting doen. We streven naar 1 meting per dag voor tenminste 2 maanden lang.

  Meer informatie

Heb je ook een interessante activiteit voor de agenda?

Laat het ons weten!