Astrids bijdrage aan een beter klimaat

Maatschappelijk betrokken

De Klimaatmaat stimuleert Delftenaren om hun buitenruimte te vergroenen, zodat onze stad leefbaar en gezond blijft. Bij Astrid was hier maar weinig voor nodig. Al op jonge leeftijd kreeg ze oog voor de wereld om haar heen, en dat is niet veranderd naarmate ze ouder werd. “Toen ik eens op een terras zat samen met een vriendin en het buiten erg warm was, viel het mij op dat de stenen nog veel warmer waren. Daar bleef ik toen over nadenken.” Ook werd ze zich bewust van haar eigen rol in die wereld en misschien wel de verantwoordelijkheid die we hebben om hier goed mee om te gaan. Ze ging actief op zoek naar kennis over het klimaat en wil zich graag inzetten voor een verbetering van de (eigen) leefomgeving. Dit lijkt misschien een gigantische opgave, maar iedere individuele actie maakt verschil. En vele individuele acties maken samen een klimaatbestendig Delft!

 

“Ik wil wel vergroenen maar …”

Astrid woont sinds één jaar in Delft en trof de tuin van haar nieuwe woning betegeld aan. Dat vond ze maar niks die tegels; ze zou daar graag wat meer groen voor in de plaats willen. Maar dat is niet altijd makkelijk en ook Astrid liep tegen een aantal moeilijkheden aan. Zo had ze bijvoorbeeld geen vervoer om de tegels uit haar tuin weg te brengen en waren er bovendien nogal wat kosten verbonden aan dit project.

 

 

Gelukkig bood de wijkactie ‘Tegel eruit, Plant erin‘ uitkomst. “Ik was al aan het bedenken hoe lang het zou duren als ik het zelf zou gaan doen, toen ik te horen kreeg over de actie. Fysieke hulp bij het onttegelen, gratis vervoer van de tegels en ik kreeg er ook nog eens plantjes voor terug!” Toen de tegels er eenmaal uit waren gehaald, kon Astrid beginnen met het vergroenen van haar tuin. Dat was in juli van dit jaar (2022); inmiddels is ze al behoorlijk opgeschoten!

 

 

Het is een proces

“Of ik binnenkort nog eens kom kijken?” vraagt Astrid terwijl ik een foto maak van haar groene tuin. “Dan is het nog groener, het is nu nog niet af. Ik doe het stap voor stap, als ik zin heb”. Misschien is het wel nooit af. Het vergroenen en verzorgen van de tuin is een continu proces; het blijft immers groeien. En dat is ook het leuke eraan!

 

 

Astrid heeft veel verschillende planten en bloemen in haar tuin staan. Ze heeft een typische stadstuin, omringd door muren. Sommige planten kunnen beter tegen schaduw en anderen staan liever in de zon. De meesten zijn jaarrond groen. Onlangs heeft ze planten cadeau gekregen van visite, aan wie ze verteld had over haar project. Lekker in de tuin zitten kunnen ze overigens nog steeds, want er zijn nog 3 kleine terrassen met stoelen in haar tuin. Ook één van haar buren begon er laatst over, die had vanuit de slaapkamer gezien dat er wat was veranderd. Astrid inspireert met haar nieuwe tuin!