Win een tuin make-over van €10.000!

Groene droom? Schrijf in en win!

 

Vanaf 21 maart stroopt Delft tijdens het NK-Tegelwippen met veel andere gemeenten de mouwen op om de stad te vergroenen. Hét moment om ook jouw tuin of straat, samen met je buren, op te fleuren. Wip niet alleen tegels maar denk groter! Tover je voor- en/of achtertuin, balkon en/of dak om tot een mega groene oase! Of fleur samen met je buren de straat op. Het is nu hét moment Stuur jouw groene droom, bij voorkeur met je buren in en wie weet win jij een tuin- of straat make-over!

De deadline voor inschrijving is verlengd van 30 april naar 15 juni om binnengekomen ideeën kans te geven voor verdere uitwerking en/of het onderzoeken van de haalbaarheid. Nog geen plan ingediend? Dan heb je tot 15 juni nog kans om mee te doen!

Wat kun je winnen?

De hoofdprijs is uitvoering van jouw idee t.w.v. maximaal €10.000,-. Bij de tweede prijs maak je kans op uitvoering van jouw idee t.w.v. maximaal €5.000,- en bij de derde prijs op uitvoering t.w.v. maximaal €2.500,- Hiernaast kun je tijdens de looptijd van de challenge, van 4 april t/m 15 juni, wekelijks een tuinplantenbon t.w.v. €25,- winnen!
Wil jij kans maken op één van deze prijzen? Lees dan snel verder!

Meedoen in 5 stappen!

Intentie om mee te doen?
Stuur een mail naar contact@klimaatmaatdelft.nl o.v.v. ‘Challenge’
Dan houden we je automatisch op de hoogte van updates en activiteiten rondom de challenge. Je hoeft nog geen plan te hebben, de intentie om mee te doen is voldoende.

 1. Kijk hoe jouw situatie op dit moment is, vul het klimaatlabel in en kijk wat je nog meer kunt doen!
 2. Bedenk jouw groene droom. Trommel je buren op en maak het nog groter!.
 3. Maak foto’s van de huidige situatie en teken jouw droom op schaal en beschrijf waarom je deze droomsituatie na wilt streven, welke maatregelen jij wilt nemen en wat de verwachte impact is. Tip: overtuig de jury en omschrijf zo goed mogelijk waarom jouw ontwerp klaar is voor heftige regenval, droogte en hitte.
  Wil jij dat experts meekijken hoe je jouw plan nog beter kunt maken? Meld je dan aan voor het inloopspreekuur op maandag 30 mei.
 4. Stuur jouw plan in voor 15 juni 2022 via onderstaande inschrijfformulier
 5. De meest groene èn klimaatrobuuste dromen mogen hun plan pitchen voor de jury op maandagavond 20 juni. De jury kiest hierna de winnaar.

Lees hier de beoordelingscriteria en de deelnamevoorwaarden.

 

Programma challenge

De deadline voor inschrijving is verlengd van 30 april naar 15 juni om binnengekomen ideeën kans te geven voor verdere uitwerking en/of het onderzoeken van de haalbaarheid. Nog niet een plan ingediend? Dan heb je tot 15 juni nog kans om mee te doen!

 • Maandag 21 maart: start Challenge ‘Groene droom? Schrijf in en win!’
 • Dinsdagavond 19 april: workshop ‘Een levende tuin maak je zelf’
 • Maandag 30 mei van 15.30-17.00 uur – Inloopspreekuur
  Wil jij dat experts meekijken hoe je jouw plan nog beter kunt maken? Meld je dan aan voor het inloopspreekuur via
  contact@klimaatmaatdelft.nl o.v.v. Inloopspreekuur
 • Woensdag 15 juni: deadline indienen ‘Groene dromen’
 • Maandagavond 20 juni van 19.00-ca 21.00 uur: pitches voor de jury en bekend making winnaars 

Upload hier je Groene Droom

Wat kun jij doen om je tuin te vergroenen?

Er zijn heel wat manieren om een tuin, balkon of dak/terras te vergroenen en aan te passen aan klimaatverandering. We dagen je uit na te denken hoe jij, bij voorkeur met je buren, jouw plek zo groen en daarmee klimaatrobuust mogeljk kunt maken.

Een paar voorbeelden:

 • Verwijder verharding die niet noodzakelijk is en verruil deze tegels voor waterdoorlatende verharding of beplanting. Planten en bomen vangen regenwater op, schaduw zorgt voor verkoeling.
 • Een regenton of waterschutting bewaart water voor droge tijden.
 • Een afgekoppelde regenpijp zorgt voor minder water in het riool.
 • En een groen dak is fijner om naar te kijken dan een grijs dak en zorgt voor wateropvang en meer leven.
 • Naast de achtertuin of je dak kun je ook denken aan je voortuin of voorgevel. Ga met je buren aan de slag en maak geveltuinen of groene gevels!
 • Kijk voor meer informatie bij ‘Wat kun jij doen’ 

TIPS
• Laat je inspireren en doe kennis op over een klimaatvriendelijke en levende tuin bij de lezingen en workshops die De Klimaatmaat in april organiseert. Zie agenda of het programma van de Challenge op deze pagina.
• Loop op eigen gelegenheid de klimaatroute in de tuinen van Duurzaamheidscentrum De Papaver

Altijd prijs

Gewonnen? En dan?
Dan kun jij jouw Groene droom gaan realiseren met het prijzengeld. De Klimaatmaat ondersteunt je daar waar nodig en mogelijk. Ism de winnaars wordt, al naar gelang behoefte, een plan van aanpak gemaakt, offertes opgevraagd, in overleg worden er leveranciers uitgekozen, een planning gemaakt en het plan uitgevoerd.

Weekprijzen
Naast de hoofdprijzen, maak je elke week kans op een tuinplantenbon t.w.v. €25,-. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is het klimaatlabel invullen en het resultaat op de kaart plaatsen. Laat wel even je mailadres achter zodat, als het winnende lot op jou gevallen is, we contact met je kunnen opnemen.

Altijd prijs
De Klimaatmaat ondersteunt bewoners in Delft bij het realiseren van hun groene dromen o.a. met informatie, advies en inspiratie, een netwerk aan vrijwilligers die praktische hulp kunnen bieden en, in samenwerking met de Groene Motor, met gereedschapuitleen. Laat weten wat je nodig hebt, wij hopen de drempels weg te halen zodat uiteindelijk iedereen zijn droom kan realiseren. Je hebt dus altijd prijs!

Waarom meedoen?

Groene klimaatvriendelijke tuinen zijn sterk in opkomst. Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte volgen elkaar op. Het vergroenen van onze tuinen, balkons en daken zorgt ervoor dat we hier beter tegen bestand zijn. Meer groen zorgt er namelijk voor dat regenwater wordt vastgehouden en geleidelijk vrij komt en dat het koeler blijft op een warme dag. Ook heeft groen een positief effect op je gezondheid én vergroot het de leefbaarheid van de stad voor mens én dier. Steeds meer inwoners beseffen dat versteende tuinen niet meer van deze tijd zijn en gooien het roer radicaal om.

Heb jij ideeën die bijdragen aan een groene omgeving, en tegelijkertijd jouw plek klimaatrobuust maken? Schrijf je in voor deze challenge. Wie weet wordt jouw project uitgekozen om gerealiseerd te worden en wordt jouw idee hét voorbeeldproject voor de stad!

De jury

Louis van der Meijden

Hovenier

“Laat je ieder jaargetijde verrassen. Geef je huis een groene uitstraling en entree. Geniet van het uitbundige voorjaar, de zomer met bloemen, geuren en een schaduwplekje, de herfst met kleuren de winter met structuren.” www.louisvdmeijden.nl

Marian van den Beitel

Tuinontwerpster

“Ontwerpt, beplant en ontzorgt. In de moderne tuin werken we samen mét de natuur in plaats van dat we de natuur proberen te bedwingen. Een beetje lui tuinieren eigenlijk. Dat kan als je tuinopzet helder en praktisch is. Lekker groen!”

Hiltrud Pötz

Directeur Atelier GroenBlauw

“Ik zet me in voor de integratie van meer groen en water in de stad om klimaatadaptie, biodiversiteit en een beter leefklimaat te bevorderen. Hierbij betrek ik alle stakeholders en natuurlijk ook de bewoners van de stad. Dat lukt alleen als je met elkaar samenwerkt.”

Micky Bakker

Directeur Duurzaamheidscentrum De Papaver

“Vanuit De Klimaatmaat helpt De Papaver bewoners van Delft om hun huis en tuin klimaatbestendig te maken. Onze missie is dan ook: door leren, inspireren en samenwerken, het duurzaam denken en doen stimuleren in Delft en de regio.”

José Kooi

Beleidsadviseur klimaatadaptatie, Hoogheemraadschap van Delfland

“Van hoosbuien en langdurige droogte tot extreem hoge temperaturen. Ook de regio Delfland ontkomt niet aan de grillen van klimaatverandering. Veel tuinen, daken, pleinen, straten en bedrijfsterreinen zijn nog niet voorbereid op extreem weer. De riolering en het watersysteem hebben het soms zwaar te verduren. Bovendien voer je zo het water af, in plaats van het vast te houden voor droge tijden. Een gemiste kans. Ik zet mij daarom in voor een Klimaatkrachtiger Delfland. Het Hoogheemraadschap steunt deze challenge financieel en met haar netwerk zodat jij de kans hebt om jouw leefomgeving voor te bereiden op het veranderende klimaat.”