De groene buurt bij Linda

Groen maakt blij

Van groen om je heen word je gelukkig: dat merk je meteen als je door de groene buurt in het Westerkwartier van Delft loopt. Niet ver van de versteende binnenstad, voelt het een klein beetje alsof je je in de natuur bevindt. Dat komt door de vele groene sedumdaken op de fietsenschuurtjes, de heggen waarmee de tuinen van elkaar worden gescheiden en de hoge bomen die voor beschutting zorgen. Ze geven een aangenaam en rustgevend gevoel. Hier is het vast prettig wonen.

 

 

We doen het samen

Bewoonster Linda beaamt dat ze blij is met hoe ze hier woont. Als ik haar vraag hoe het kan dat het er hier zo groen uit ziet en of ze dit samen met haar buren heeft afgesproken, vertelt ze dat dit geleidelijk ontstaan is: “Mensen inspireren elkaar. Toen het eerste groene dak werd aangelegd, vonden de buren dat eigenlijk ook wel heel leuk.” Groen zorgt hier ook voor verbinding. Midden in deze buurt, daar waar alle tuinen en steegjes uitkomen, staan een wormenhotel (voor compost) en een klein kruidentuintje. Deze worden collectief beheerd en vormen een ontmoetingsplek.

 

 

Biodiversiteit in de stad

Als de tuin van Linda representatief is voor de hele buurt, dan zit het helemaal goed hier. Ik ben erg onder de indruk van de klimaat- en diervriendelijke inrichting waar Linda mij enthousiast over verteld! Aan haar schuurtje hangt een bijenhotel. “De bijen leggen hier hun eitjes, die ze vervolgens afdekken met stuifmeel. Wanneer de larve uit het eitje komt zal hij het stuifmeel opeten, waardoor hij naar buiten kan zodra hij groot genoeg is.” De aanwezigheid van dergelijke bijenkastjes in de stad zijn erg belangrijk voor het vergroten van de biodiversiteit. Bijen zorgen namelijk voor het bestuiven van onze gewassen; zonder deze insecten hebben wij geen voedsel.

 

 

We lopen verder door de tuin en Linda laat me een aantal gaten in de onderkant van de heg zien. “Zodat de egels mijn tuin kunnen betreden.” Egels hebben een groot territorium nodig om voldoende eten te kunnen vinden. Door samen met de buren kleine openingen tussen de tuinen te laten, creëer je een egelvriendelijke omgeving waar ze zich kunnen verplaatsen. Egels zijn nachtdieren; Linda vertelt dat ze ze ‘s nachts wel eens gezien heeft in haar tuin. Overdag zul je ze niet snel tegenkomen, je hebt er dus ook geen (over)last van.

 

 

Wateropvang

Linda vangt regenwater op in regentonnen, wat ze vervolgens gebruikt om het groen in haar tuin water te geven.