De ‘Groene droom ‘ van Julie, Nina, Marijn, Pleun, Yanic, Suzanne en Valentijn

Onze droom

Onze droom is een groene gevel waar dieren voedsel en onderdak vinden, en dat plezier toevoegt aan de versteende Zaïrestraat. 

Toelichting

Dit willen we doen met een plantenbakkensysteem inclusief irrigatiesysteem of een kabelsysteem met klimplanten. De planten in bakken bieden veel mogelijkheden voor de biodiversteit. Het kabelsysteem voor klimmers is onderhoudsvriendelijk en creëert een mooier aanzicht op de straat. Met de toevoeging van vogelhuisjes en insectenhotels stimuleren we de biodiversiteit nog meer.
Onze groene droom draagt bij aan het voorkomen van hittestress en wateroverlast, het zorgt voor meer biodiversiteit, het opvangen van fijnstof en het vergroten van de leefbaarheid in de wijk. 

Locatie: Tanthof West

Huidige en gewenste situatie

Benieuwd naar de plannen van de overige prijswinnaars? Je vindt ze hier!

In het kader van het NK-Tegelwippen organiseerde De Klimaatmaat de ‘Groene droom’ Challenge. Bewoners van Delft werden opgeroepen om niet alleen tegels te wippen maar ‘groter te denken’ zoals de voor- en/of achtertuin, balkon en/of dak omtoveren tot een mega groene oase of samen met de buren de straat opfleuren.

Geweldig dat bewoners hun kennis en enthousiasme voor meer groen in de stad met elkaar delen. Een mooie, groene stad is prettig om in te wonen en te vertoeven. Maar het is ook pure noodzaak. We willen dat Delft een gezonde leefomgeving is én blijft voor mens, dier en plant. Het is daarom van groot belang dat we hittestress verminderen en de biodiversiteit versterken. Meer groen draagt daar aan bij.” – Wethouder Frank Van Vliet 

Waarom deze Challenge?

Groene klimaatvriendelijke tuinen zijn sterk in opkomst. Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte volgen elkaar op. Het vergroenen van onze tuinen, balkons en daken zorgt, naast een prettiger leefklimaat, ervoor dat we hier beter tegen bestand zijn. Meer groen zorgt er namelijk voor dat regenwater wordt vastgehouden en geleidelijk vrijkomt. Daardoor blijft het koeler op een warme dag. Ook heeft groen een positief effect op je gezondheid én vergroot het de leefbaarheid van de stad voor mens én dier. Steeds meer inwoners beseffen dat versteende tuinen niet meer van deze tijd zijn en gooien het roer radicaal om.