De ‘Groene droom’ van Marry

Mijn droom

Een verharde voortuin omtoveren tot een groen paradijsje.

Hoe gaat het nu met de plannen van Marry?

Update oktober 2022:

De tuin van Marry is in september 2022 onttegeld en de tegels zijn afgevoerd. Marry is nu bezig om haar plan te concretiseren.

Lees hier meer over het plan:

Onze voortuin van 18 m² ziet er niet goed uit, met veel tegels en weinig bloemen. Daar willen we een mooie bloementuin van maken. Een paar tegels willen we erin houden, als pad naar de voordeur, en de rest maakt plaats voor verschillende bloemen en planten. Een regenton zou het plaatje helemaal afmaken, zodat we hemelwater kunnen opvangen en gebruiken voor het verzorgen van de planten.
We zijn een echtpaar op leeftijd en willen graag de tuin vergroenen. Met het transformeren van de voortuin in een groen paradijs, zorgen we voor ca. 15 m² extra groen.

Locatie: Vrijenban

Huidige situatie

Benieuwd naar de plannen van de overige prijswinnaars? Je vindt ze hier!

In het kader van het NK-Tegelwippen organiseerde De Klimaatmaat de ‘Groene droom’ Challenge. Bewoners van Delft werden opgeroepen om niet alleen tegels te wippen maar ‘groter te denken’ zoals de voor- en/of achtertuin, balkon en/of dak omtoveren tot een mega groene oase of samen met de buren de straat opfleuren.

Geweldig dat bewoners hun kennis en enthousiasme voor meer groen in de stad met elkaar delen. Een mooie, groene stad is prettig om in te wonen en te vertoeven. Maar het is ook pure noodzaak. We willen dat Delft een gezonde leefomgeving is én blijft voor mens, dier en plant. Het is daarom van groot belang dat we hittestress verminderen en de biodiversiteit versterken. Meer groen draagt daar aan bij.” – Wethouder Frank Van Vliet 

Waarom deze Challenge?

Groene klimaatvriendelijke tuinen zijn sterk in opkomst. Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte volgen elkaar op. Het vergroenen van onze tuinen, balkons en daken zorgt, naast een prettiger leefklimaat, ervoor dat we hier beter tegen bestand zijn. Meer groen zorgt er namelijk voor dat regenwater wordt vastgehouden en geleidelijk vrijkomt. Daardoor blijft het koeler op een warme dag. Ook heeft groen een positief effect op je gezondheid én vergroot het de leefbaarheid van de stad voor mens én dier. Steeds meer inwoners beseffen dat versteende tuinen niet meer van deze tijd zijn en gooien het roer radicaal om.