De ‘Groene droom’ van Sally
Mijn droom
We willen een bloeiende groene gevel van maar liefst 115m² realiseren. In de Donkerstraat zijn al meer (kleinere) groene gevels. Hiermee wordt het echt een inspiratiestraat voor groene gevels.
Toelichting
We wonen in een prachtig koophuis in het centrum van Delft, maar we hebben een grote, lelijke gevel van ongeveer 115m² die vanaf de straat goed zichtbaar is. De gevel is nauwelijks geïsoleerd en niet goed onderhouden.
Deze gevel willen we graag isoleren en daarna ‘groen’ maken. Groene gevels hebben immers veel voordelen. Zo nemen ze onder meer fijnstof op, dempen ze geluid, verkoelen ze de omgeving en werken isolerend. Maar misschien is nog wel het belangrijkste effect dat groene gevels goed zijn voor de biodiversiteit en dat ze omwonenden een goed gevoel geven.
We hebben uitgezocht dat gevelsystemen met ingebouwde irrigatie weliswaar prachtig zijn, maar ze zijn ook erg duur en onderhoudsintensief. Daar komt bij dat veel systemen nog niet zo lang op de markt zijn, waardoor de duurzaamheid op lange termijn en de daarmee samenhangende kosten enigszins ongewist zijn. Wij vinden de aanleg van een gevel met irrigatiesysteem daarom eigenlijk geen haalbare optie.
Dat maakt dat we terugvallen op groenblijvende zelfklimmers die in de open grond worden geplaatst. Het heeft onze voorkeur om verschillende klimmers door elkaar te laten groeien zodat de gevel verschillende tinten krijgt, mede afhankelijk van de seizoenen. We willen graag grotendeels groenblijvende klimmers zoals Hedera, en wellicht kan er ook een wilde wingerd doorheen groeien. Die verkleurt in het najaar en verliest dan zijn blad. Of een doorbloeiende blauwe regen.
Locatie: Binnenstad
Huidige situatie
Gewenste situatie
Benieuwd naar de plannen van de overige prijswinnaars? Je vindt ze hier!
In het kader van het NK-Tegelwippen organiseerde De Klimaatmaat de ‘Groene droom’ Challenge. Bewoners van Delft werden opgeroepen om niet alleen tegels te wippen maar ‘groter te denken’ zoals de voor- en/of achtertuin, balkon en/of dak omtoveren tot een mega groene oase of samen met de buren de straat opfleuren.
“Geweldig dat bewoners hun kennis en enthousiasme voor meer groen in de stad met elkaar delen. Een mooie, groene stad is prettig om in te wonen en te vertoeven. Maar het is ook pure noodzaak. We willen dat Delft een gezonde leefomgeving is én blijft voor mens, dier en plant. Het is daarom van groot belang dat we hittestress verminderen en de biodiversiteit versterken. Meer groen draagt daar aan bij.” – Wethouder Frank Van Vliet
Waarom deze Challenge?
Groene klimaatvriendelijke tuinen zijn sterk in opkomst. Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte volgen elkaar op. Het vergroenen van onze tuinen, balkons en daken zorgt, naast een prettiger leefklimaat, ervoor dat we hier beter tegen bestand zijn. Meer groen zorgt er namelijk voor dat regenwater wordt vastgehouden en geleidelijk vrijkomt. Daardoor blijft het koeler op een warme dag. Ook heeft groen een positief effect op je gezondheid én vergroot het de leefbaarheid van de stad voor mens én dier. Steeds meer inwoners beseffen dat versteende tuinen niet meer van deze tijd zijn en gooien het roer radicaal om.