De ‘Groene droom’ van Samantha

Mijn droom

Een kleine verharde stadstuin omtoveren tot een kindvriendelijke tuin met gras, biodiverse beplanting en groene schuttingen.

Hoe gaat het nu met de plannen van Samantha?

Update oktober 2022:

De tuin van Samantha is in september 2022 onttegeld en de tegels zijn afgevoerd. Samantha is nu bezig om haar plan te concretiseren.

Lees hier meer over het plan:

Ik ben een alleenstaande moeder met een zoontje van 4. Momenteel hebben we een betegelde achtertuin met weinig groen. Ik droom van een groene stadstuin waar mijn zoon veilig in kan spelen, en wat voor meer verkoeling en minder wateroverlast zorgt. Helaas kost het mij te veel geld om de tuin te laten vergroenen en kan ik het zelf lichamelijk niet doen. Ik zou graag een stralende groene tuin willen, waar mijn zoon heerlijk in kan spelen. Het liefst heb ik gras in plaats van tegels, met een groene schutting en verschillende planten. Tegels worden erg heet in de zomer, wat het onveiliger maakt om bij een warme dag over te lopen. En door te onttegelen en te vergroenen, zakt het regenwater de grond in en hebben we minder wateroverlast.

Locatie: Tanthof West

Huidige situatie

Gewenste situatie

Benieuwd naar de plannen van de overige prijswinnaars? Je vindt ze hier!

In het kader van het NK-Tegelwippen organiseerde De Klimaatmaat de ‘Groene droom’ Challenge. Bewoners van Delft werden opgeroepen om niet alleen tegels te wippen maar ‘groter te denken’ zoals de voor- en/of achtertuin, balkon en/of dak omtoveren tot een mega groene oase of samen met de buren de straat opfleuren.

Geweldig dat bewoners hun kennis en enthousiasme voor meer groen in de stad met elkaar delen. Een mooie, groene stad is prettig om in te wonen en te vertoeven. Maar het is ook pure noodzaak. We willen dat Delft een gezonde leefomgeving is én blijft voor mens, dier en plant. Het is daarom van groot belang dat we hittestress verminderen en de biodiversiteit versterken. Meer groen draagt daar aan bij.” – Wethouder Frank Van Vliet 

Waarom deze Challenge?

Groene klimaatvriendelijke tuinen zijn sterk in opkomst. Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte volgen elkaar op. Het vergroenen van onze tuinen, balkons en daken zorgt, naast een prettiger leefklimaat, ervoor dat we hier beter tegen bestand zijn. Meer groen zorgt er namelijk voor dat regenwater wordt vastgehouden en geleidelijk vrijkomt. Daardoor blijft het koeler op een warme dag. Ook heeft groen een positief effect op je gezondheid én vergroot het de leefbaarheid van de stad voor mens én dier. Steeds meer inwoners beseffen dat versteende tuinen niet meer van deze tijd zijn en gooien het roer radicaal om.