De ‘Groene droom’ van Suzanne

Mijn droom

Mijn droom is een grote groene tuin in te richten, waar onder andere veel tegels uitgehaald worden en het water goed opgevangen kan worden en waar ook plek is voor een moestuin waar ook de buren van kunnen profiteren.

Toelichting

Ik woon aan in een huizenblok van twee benedenwoningen en twee bovenwoningen, met grote tuinen die nu betegeld zijn. We hebben bij regenbuien snel te maken met wateroverlast. Dat zorgt er onder andere voor dat de kruipruimten vollopen en de muren last hebben van optrekkend en doorslaand vocht. 

Mijn droom is het onttegelen van de tuinen en het toevoegen van veel (eetbaar) groen, als een groene, eetbare oase die we delen met de buren. Het onttegelen en vergroenen zorgt namelijk ervoor dat het water veel beter kan, waardoor we minder te maken hebben met wateroverlast. Met het onttegelen van de tuin kunnen we gelijk ook een groene plek inrichten met bomen, een moes- en kruidentuin, composthoop en een zitplek voor buren. De bomen zorgen voor beschutting tijdens warme dagen en meer biodiversiteit. De moes- en kruidentuin voor gezond voedsel en de zitplek voor ontmoeting tussen buren.

Locatie: Vrijenban

Huidige situatie

Gewenste situatie

Benieuwd naar de plannen van de overige prijswinnaars? Je vindt ze hier!

In het kader van het NK-Tegelwippen organiseerde De Klimaatmaat de ‘Groene droom’ Challenge. Bewoners van Delft werden opgeroepen om niet alleen tegels te wippen maar ‘groter te denken’ zoals de voor- en/of achtertuin, balkon en/of dak omtoveren tot een mega groene oase of samen met de buren de straat opfleuren.

Geweldig dat bewoners hun kennis en enthousiasme voor meer groen in de stad met elkaar delen. Een mooie, groene stad is prettig om in te wonen en te vertoeven. Maar het is ook pure noodzaak. We willen dat Delft een gezonde leefomgeving is én blijft voor mens, dier en plant. Het is daarom van groot belang dat we hittestress verminderen en de biodiversiteit versterken. Meer groen draagt daar aan bij.” – Wethouder Frank Van Vliet 

Waarom deze Challenge?

Groene klimaatvriendelijke tuinen zijn sterk in opkomst. Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte volgen elkaar op. Het vergroenen van onze tuinen, balkons en daken zorgt, naast een prettiger leefklimaat, ervoor dat we hier beter tegen bestand zijn. Meer groen zorgt er namelijk voor dat regenwater wordt vastgehouden en geleidelijk vrijkomt. Daardoor blijft het koeler op een warme dag. Ook heeft groen een positief effect op je gezondheid én vergroot het de leefbaarheid van de stad voor mens én dier. Steeds meer inwoners beseffen dat versteende tuinen niet meer van deze tijd zijn en gooien het roer radicaal om.