De ‘Groene droom’ van Tim

Mijn droom

Ons hoekpand wordt een prachtige groene oase dat veel vogels aantrekt, met in de achtertuin verschillende bomen, planten en een groen schuurdak. En onze lange gevelmuur krijgt een geveltuin, zodat de buurt ook kan profiteren van deze fijne plek.

Update april 2023:

Tijdens de Groen? Doen! dag op 15 april 2023 in het Zeeheldenkwartier heeft Tim zijn tuin al flink aangepakt.

groene droom Tim groene droom Tim

 

Toelichting

Sinds halverwege mei 2022 zijn wij, mijn vrouw en ik als starters van 30 jaar, komen wonen in een ruim hoekpand in de wijk Wippolder met een betegelde achtertuin en een kale zij-gevel van 20 meter lang. Daar willen we een biodiverse tuin en gevel van maken, dat ook plezier biedt aan onze buurtgenoten.
De lange gevel heeft potentie om met een geveltuin en groene gevel in één keer de ingang van de straat op te fleuren en mensen te inspireren. En ik ben groot liefhebber van vogels, en wil ook het liefst de vogel veel ruimte geven in de tuin. Vogels komen af op vruchten en insecten, zoals rupsen. Rupsen komen af op waardplanten en beschutting, dus is dat het plan! 

Onze achtertuin is ongeveer 6 meter breed en bijna 5 meter lang, dus qua oppervlakte is er niet veel ruimte. Als we veel groen willen creëren moeten we daarom de hoogte in. De bomen moeten multifunctioneel zijn. Dat betekent dat ze goed voor insecten moeten zijn, voedsel moeten bieden voor vogel en mens, en bestand moeten zijn tegen zowel natte als droge periodes. We denken hierbij onder andere aan de prunus dulcis en amelanchier. Er zijn ook kale muren in zowel schaduw als volle zon beschikbaar voor klimmers, zoals de kamperfoelie, bosrank, wisteria of campsis. De weggehaalde tegels wil ik hergebruiken om een perk op te hogen. Dat ligt in de schaduw en het is daar nu erg vochtig. Door het op te hogen hoop ik het iets droger te maken. Op die verhogingen willen we kruiden en eetbare planten laten groeien, zoals tijm en oost-indische kers. En bollen en inheemse knolgewassen voegen we toe om in het vroege voorjaar al een bloemrijke tuin te creëren. Op die manier blijft het hele jaar door nectar beschikbaar voor insecten. En we willen wel in de tuin kunnen zitten, dus ongeveer een derde van de tuin reserveren we voor ‘dichte’ bestrating.

Naast de gevel en tuin, wil ik de waterafvoer van het garagedak naar de voorkant brengen en opvangen, en tegelijkertijd wil ik het dak versterken zodat we er sedum kunnen planten.

Wij voelen ons bevoorrecht dat we een prachtig huis met tuin hebben, en dat niet iedereen dat geluk heeft. Daarom zou ik graag de geveltuin zo toegankelijk mogelijk willen maken voor voorbijgangers en bewoners. Dit willen we mede realiseren door ook nog informatiebordjes te maken voor in de geveltuin, waarop informatie te vinden is over specifieke bordercombinaties, zeldzame planten of welke planten eetbaar/plukbaar zijn.

Locatie: Wippolder

Huidige situatie

Gewenste situatie

Benieuwd naar de plannen van de overige prijswinnaars? Je vindt ze hier!

In het kader van het NK-Tegelwippen organiseerde De Klimaatmaat de ‘Groene droom’ Challenge. Bewoners van Delft werden opgeroepen om niet alleen tegels te wippen maar ‘groter te denken’ zoals de voor- en/of achtertuin, balkon en/of dak omtoveren tot een mega groene oase of samen met de buren de straat opfleuren.

Geweldig dat bewoners hun kennis en enthousiasme voor meer groen in de stad met elkaar delen. Een mooie, groene stad is prettig om in te wonen en te vertoeven. Maar het is ook pure noodzaak. We willen dat Delft een gezonde leefomgeving is én blijft voor mens, dier en plant. Het is daarom van groot belang dat we hittestress verminderen en de biodiversiteit versterken. Meer groen draagt daar aan bij.” – Wethouder Frank Van Vliet 

Waarom deze Challenge?

Groene klimaatvriendelijke tuinen zijn sterk in opkomst. Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte volgen elkaar op. Het vergroenen van onze tuinen, balkons en daken zorgt, naast een prettiger leefklimaat, ervoor dat we hier beter tegen bestand zijn. Meer groen zorgt er namelijk voor dat regenwater wordt vastgehouden en geleidelijk vrijkomt. Daardoor blijft het koeler op een warme dag. Ook heeft groen een positief effect op je gezondheid én vergroot het de leefbaarheid van de stad voor mens én dier. Steeds meer inwoners beseffen dat versteende tuinen niet meer van deze tijd zijn en gooien het roer radicaal om.