De levende tuin van Ingrid

Groen in de stad

Het contrast is groot als ik samen met Ingrid via haar woning de tuin in loop. Daar waar ik zojuist buiten op de stoep in een overwegend grijze straat stond, bevind ik me nu in een oase van groen. Ingrid woont in het centrum van Delft en heeft een prachtige stadstuin. Rondom staan veel bomen en struiken, tegen de schuur groeit een grote varen en het terras wordt omgeven door een pergola. Ook bij de buren oogt het groen, waardoor het een groot geheel lijkt.

 

 

Lekker om in te zitten

“We vinden het heerlijk om in de tuin te zitten, met elkaar of met visite”, vertelt Ingrid. “In de zomer eten we hier ’s avonds vaak buiten!” En ook nu overdag is het hier ondanks de hitte goed uit te houden. Dat komt door de schaduw die de bomen en planten bieden. Ook zorgt het groen in de tuin dankzij het verdampen van water voor een lagere oppervlakte- en luchttemperatuur. En het beste is nog: deze vorm van natuurlijke verkoeling kost geen energie!

 

 

Naar buiten kijken

Ook de vogels vinden het hier aangenaam en brengen vaak een bezoek aan de levende tuin van Ingrid. “Als ik binnen zit kijk ik graag naar buiten, er gebeurt van alles in de tuin! Vogels die vrolijk rondvliegen, de wind die door de varens waait, de seizoenen die elkaar langzaam afwisselen”. Dat was vooral in tijden van corona erg prettig, wanneer het thuiswerken soms saai was. Ingrid ziet graag meer natuur en biodiversiteit terug in de stad. Ze heeft een achtergrond in de biologie en werkt momenteel in Schipluiden. Onderweg van en naar haar werk komt ze langs de groene weilanden die rondom het dorp liggen.