De regenwatertank van Pascal
Natte voeten
Toen Pascal 3 jaar geleden naar Delft verhuisde, trof hij zijn nieuwe tuin volledig versteend aan. Dit zorgt voor een lagere waterdoorlaatbaarheid van de bodem, waardoor er meer kans is op wateroverlast. “Wanneer het hard had geregend, bleef het water lang op onze tegels liggen en soms ontstonden er zelfs plassen. Daardoor konden we het fietsenschuurtje niet goed bereiken vanuit onze achterdeur.” Als loodgieter van beroep had hij al heel wat daken afgekoppeld van het riool en hij besloot om dit ook in zijn eigen tuin te gaan doen.
Waterberging
Pascal heeft een plan gemaakt om wateroverlast te voorkomen en regenwater op te vangen voor eigen gebruik. Toen wij hem in februari 2022 spraken, was dit project al in volle gang. Inmiddels ligt er een grote tank aangelegd onder zijn tuin, waar 1000 liter water in kan worden opgevangen. “Dit water kunnen we gebruiken voor de tuin als het lang niet regent, maar ik ben ook van plan om mijn toilet en douche hierop aan te sluiten.” Een prachtige innovatieve klimaatadaptieve maatregel om wateroverlast tegen te gaan!
Het opvangen van regenwater met dergelijke tanks gebeurt nog maar weinig in Nederland. Toen we Pascal vroegen hoe hij op dit idee was gekomen, vertelde hij dat hij het in België vaak tegen was gekomen. Hij hoopt dat veel meer mensen hier bekend mee raken. “Het is zo zonde om drinkwater te gebruiken voor bijvoorbeeld sanitair gebruik, de tuin en het wassen van de auto.” Pascal ziet het wel zitten: “het is helemaal niet zo moeilijk om zo’n tank in de tuin te plaatsen.” Met zijn kennis en ervaring met dergelijke projecten ziet hij hier voor zichzelf ook wel een rol in weggelegd. Inmiddels is hij actief betrokken bij De Klimaatmaat, waar hij bezig is met het opzetten van een uitvoerteam om regenwater af te koppelen van het riool.
Regenton
Een andere manier om regenwater op te vangen is met een regenton. Deze heeft minder opvangcapaciteit dan een watertank, maar is wel eenvoudiger te installeren. In maart van dit jaar (’22) hebben de Klimaatmaten een workshop gekregen over het afkoppelen van regenwater. Door de regenpijp van de woning van Pascal aan te sluiten op een nieuwe regenton, hebben de aanwezigen geleerd hoe het moet. Zij kunnen nu zelf een regenton installeren bij stadsgenoten, die zij kunnen aanvragen via onze site!
Pascal is erg blij met zijn wateropvang en hij is nog veel meer van plan: “naast de wateropslagtank gaan we ook een groen dak aanleggen op het fietsenschuurtje en moes- en bloementuintje aanleggen aan de randen van onze tuin.”