Drie derde prijzen bij Groene Droom Challenge

Niet één maar drie derde prijzen werden er uitgereikt voor de Groene Droom Challenge. Met een bedrag van elk €1750 kunnen onderstaande plannen van Tineke, Sandra en Dennis in Delft worden gerealiseerd. Lees hieronder hoe het gaat met hun Groene Dromen!

Benieuwd hoe het gaat met de plannen van de overige prijswinnaars? Kijk dan hier.

Het plan van Tineke:

“Vanuit de gedachte dat ik verantwoordelijk ben voor mijn eigen stukje aarde, wil ik mijn tuin zo goed mogelijk maken. Daar komt ook het idee voort om het binnenterrein te vergroenen, op een manier die zo goed mogelijk in harmonie is met de natuur. 

Hoe gaat het nu met de plannen van Tineke?

Update juni 2024:
Wat een veranderingen in de tuin van Tineke! De tegels en de oude schuur zijn weggehaald en daar in de plaats zijn een nieuw schuurtje, veel groen en staptegels gekomen.

Update juni 2023:
Tineke heeft inmiddels een gezellig daktuintje van kurksedum gecreëerd met de eerste regenton. In de rest van de tuin komen meer regentonnen. Ook wordt er eind juni een wadi in de tuin aangelegd. Het schuurtje is inmiddels gesloopt.

Update oktober 2022:
Tineke is nu bezig met het concretiseren van de plannen. In het voorjaar van 2023 zal de renovatie van start gaan met de sloop van haar schuurtje.

Lees hier meer over het plan:
De basis van het ontwerp is daarom een natuurlijke arbeidsvriendelijke tuin volgens de principes van de permacultuur. Vol inheemse, eetbare planten, bloemen en bomen, en een wadi. Aangezien de grond vervuild is, willen we niet bladgroente van de volle grond eten. Maar we kunnen wel zorgen voor vruchten. Dit is niet alleen van meerwaarde voor onszelf, maar ook voor de dieren. Ook het water krijgt meer ruimte door het afkoppelen van de hemelwater-afvoeren van het vuilwaterriool. Ook verdwijnt het grootste deel van de dichte bestrating en de grote schuur. De twee platte daken krijgen eindelijk hun sedum, inclusief zonnepanelen.

Naast het vergroenen van de tuin, wil ik ook de boomspiegels en het buurtplein vergroenen.”

winnaar derde prijs: Tineke Meerman

De Groene Droom van Tineke

Het plan van Sandra:

“We wonen met onze tuin tegen de N470 aan. Het schuurdak grenst daar ook direct aan. Om hittestress te voorkomen en waterafvoer te beheersen bij hoosbuien, willen we samen met zoveel mogelijk buren de schuurdaken met sedum volzetten.

Hoe gaat het nu met de plannen van Sandra?

Update maart 2023:

Begin maart 2023 zijn er maar liefst tien groene daken aangelegd in de Raad van Europalaan. Een flinke klus, maar samen met de buren is er een geweldig resultaat behaald!

Update oktober 2022:

In het voorjaar van 2023 zullen de groendaken worden aangelegd. Tot die tijd wordt nog geprobeerd om meer buren aan te laten sluiten bij het plan.

Lees hier meer over het plan:

Een schuurdak is 165 centimeter breed en 530 centimeter lang, dat is 8m2 per huis.  Onze droom is om bij ten minste 18 woningen het dak te vergroenen. Dit zorgt voor een wateropslag van 3.600 liter water en 144 m2 vergroening. Door die vergroening neemt de hittestress significant af, verlaagt het de fijnstof en zorgt het voor geluiddemping. En we willen graag een sedumdak waar bijen, vlinders en kruiden op komen, zodat de vergroening ook bijdraagt aan de biodiversiteit. Als extra willen we ook onderzoeken of hoge groene beplanting mogelijk is, zodat ook onze betonnen muur gelijk groener wordt.”

Het plan van Dennis:

“Onze achterkant is al heel groen, maar de straat nog nauwelijks. Daar brengen we als buurt verandering in door schuine daken te vergroenen met de vernieuwende groendakpannen!

Hoe gaat het nu met de plannen van Dennis?

Update juli 2023:

Wat een verandering in de Havannastraat! Ruim 360 reguliere dakpannen zijn vervangen door groene dakpannen.  Op zaterdag 1 juli 2023 sloegen de bewoners de handen ineen om de dakpannen te vervangen.

De nieuwe groene dakpannen zijn gemaakt van gerecycled kunststof en zijn niets minder dan een kleine plantenbak met sedum. Sedum houdt water goed vast, biedt ruimte voor biodiversiteit én ziet er fraai uit!  

Update oktober 2022:

Om de Groene Droom van Dennis uit te kunnen voeren is meer geld nodig. Daarom is hij op zoek naar extra financiële middelen om het plan te laten slagen.

Lees hier meer over het plan:

Samen met buren halen we de grijze betonnen dakpannen uit het straatbeeld en brengen we er groene sedumdaken voor in de plaats. De groene sedumdakpannen zorgen voor verkoeling in de zomer, houden water vast en dragen bij aan de biodiversiteit. In totaal doen er tien buren mee, die hun schuine daken graag veranderen in een groendak. Hiermee vergroenen we ongeveer 75-100 m2 en zorgen we ervoor dat gemiddeld 0,3 m3 water wordt opgevangen.”

De groene droom van Dennis

In het kader van het NK-Tegelwippen organiseerde De Klimaatmaat de ‘Groene droom’ Challenge. Bewoners van Delft werden opgeroepen om niet alleen tegels te wippen maar ‘groter te denken’ zoals de voor- en/of achtertuin, balkon en/of dak omtoveren tot een mega groene oase of samen met de buren de straat opfleuren.

Geweldig dat bewoners hun kennis en enthousiasme voor meer groen in de stad met elkaar delen. Een mooie, groene stad is prettig om in te wonen en te vertoeven. Maar het is ook pure noodzaak. We willen dat Delft een gezonde leefomgeving is én blijft voor mens, dier en plant. Het is daarom van groot belang dat we hittestress verminderen en de biodiversiteit versterken. Meer groen draagt daar aan bij.” – Wethouder Frank Van Vliet 

Waarom deze Challenge?

Groene klimaatvriendelijke tuinen zijn sterk in opkomst. Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte volgen elkaar op. Het vergroenen van onze tuinen, balkons en daken zorgt, naast een prettiger leefklimaat, ervoor dat we hier beter tegen bestand zijn. Meer groen zorgt er namelijk voor dat regenwater wordt vastgehouden en geleidelijk vrijkomt. Daardoor blijft het koeler op een warme dag. Ook heeft groen een positief effect op je gezondheid én vergroot het de leefbaarheid van de stad voor mens én dier. Steeds meer inwoners beseffen dat versteende tuinen niet meer van deze tijd zijn en gooien het roer radicaal om.