Een geveltuin cadeau!

Woont u in Vrijenban, Wippolder of Vogelbuurt-West en heeft u een huis zonder voortuin? Fleur uw straat dan op met planten tegen de gevel van uw woning: een geveltuin! Dat is nu heel eenvoudig want De Klimaatmaat biedt u gratis een geveltuin aan! Vrijwilligers leggen de tuin voor u aan én u ontvangt ook nog eens gratis tuinplanten.

Waarom?
Uit onderzoek blijkt dat de buurten Wippolder-Noord, Wippolder-Zuid, Professorenbuurt, Indische Buurt, Bomenwijk, Heilige Land en Vogelbuurt West erg versteend zijn. De Klimaatmaat zet zich daarom actief in om deze tuinen te vergroenen. Een geveltuin geeft een fleurig straatbeeld, zeker in een versteende omgeving, en zorgt voor een warm welkom. Door het verwijderen van stenen kan regenwater makkelijker de grond in stromen en met een geveltuin zijn er minder stenen die hitte vasthouden. Én als je het handig doet en gelijk de juiste plantjes kiest, maak je je omgeving niet alleen aantrekkelijker voor jezelf en je buren maar ook voor vlinders, insecten en bijen. En wist u dat een verticale geveltuin uw woning beter isoleert?! 

Hoe werkt het? 

 1. Wij maken een afspraak met u*
  Check eerst de aandachtspunten onderaan deze pagina en meldt u aan vóór zaterdag 15 juli via onderstaand aanmeldformulier. Wij zullen dan een afspraak met u maken voor de aanleg. De geveltuinen worden vanaf eind augustus 2023 aangelegd. Omdat we werken met vrijwilligers is een strakke planning op voorhand niet te geven.
 2. Vrijwilligers leggen de geveltuin aan
  Op het afgesproken moment komen vrijwilligers de geveltuin bij u aanleggen. Dat betekent tegel eruit, bandje erom (breedte 30 cm). 
 3. U ontvangt gratis planten of een plantenvoucher t.w.v. maximaal € 12,50**
   

Nu kunt u zelf uw geveltuin inrichten en onderhouden***
Graaf het zand in de geveltuin 30-45 cm uit en vervang het door, bij voorkeur biologische, teelaarde. Dompel de planten eerst even onder water, zodat ze nat de aarde in gaan. Geef je planten in het begin wat extra water zodat ze goed kunnen opstarten. Na de opstartperiode is het zaak een balans te zoeken: voelen of het te nat/droog is en naar het weer kijken. Af en toe wat bemesting en snoei op tijd overhangende takken om overlast te voorkomen.
Zie voor meer informatie stap 3, 4 en 5 van het stappenplan ‘Geveltuin aanleggen’.

GENIETEN MAAR!  

* Wilt u de geveltuin zo snel mogelijk gerealiseerd hebben, dan kunt u deze ook zelf aan leggen met behulp van het stappenplan (en/of samen met uw buren). Stuur een foto op van uw nieuwe geveltuin en wij zorgen ervoor dat u een voucher voor gratis tuinplanten t.w.v. €12,50 ontvangt.
** Er wordt één plantenvoucher per huishouden/adres verstrekt. Dit geldt voor alle acties van De Klimaatmaat samen. De waarde van het voucher is afhankelijk van de grootte van de geveltuin en dus het aantal verwijderde tegels:
tot 2 tegels verwijderd – € 2,50
tot 4 tegels verwijderd – € 5,-
tot 6 tegels verwijderd – € 7,50
tot 8 tegels verwijderd – € 10,-
tot 10 tegels verwijderd- € 12,50
> 10 tegels verwijderd – max € 12,50
*** Heeft u hulp nodig bij deze stap, dan kunt u dit aangeven op het aanmeldformulier.  

 Wilt u op termijn stoppen met het onderhoud, meld het bij de gemeente en breng de situatie weer in de oude staat. De gemeente kan het onderhoud ook stoppen als u de geveltuin niet goed beheert. 

 

Aandachtspunten 

 1. U woont in één van de volgende buurten: Wippolder-Noord, Wippolder-Zuid, Professorenbuurt, Indische Buurt, Bomenwijk, Heilige Land en Vogelbuurt West.
 2. U schaft zelf teelaarde aan.
 3. De geveltuin mag max. 30 cm. breed zijn (gemeten uit de gevel) en er moet 1.20 m. loopruimte op de stoep overblijven. Voldoet uw stoep aan deze mogelijkheden?
 4. Check dan nog even of u toestemming nodig heeft van de gemeente: https://www.delft.nl/geveltuin-aanleggen en hou de spelregels in acht.
  Bent u lid van de Vereniging van Eigenaren (VvE) of huurt u van een woningcorporatie? Check dan ook bij deze instanties of u toestemming nodig heeft.  
 5. Voldoet uw stoep aan de mogelijkheden en heeft u toestemming?
  Dan komt u in aanmerking voor het Geveltuin Cadeau. Meldt u aan via het aanmeldformulier hiernaast

Aanmeldformulier: een geveltuin cadeau!

 • Uw gegevens

 • Gratis tuinplanten