De ‘Goene droom’ van Maritta

Onze droom

Onze enorme muur is een groen eco-paradijsje voor mens en dier, met eetbare struiken, groene klimmers die het jaarrond bloeien en diverse huisjes voor vogels, vleermuizen en insecten.

Lees hier meer over het plan:

We wonen aan het eind van een rij huizen en hebben een grote, vrijwel blinde muur op het zuidwesten. De muur moet helaas opnieuw gevoegd worden, dat gaat later dit jaar gebeuren. Dit geeft ons een mooie aanleiding om onze muur en aangrenzende border te vergroenen.

Onze border gaat zonder afscheiding over in een gezamenlijk buurtplein. Daar staan al fruitbomen en een picknicktafel. Het vergroenen en eetbaar maken van de muur en de border, draagt daarmee ook bij aan deze buurtplek. De buurt ziet het ook zitten om er een geïntegreerd groen geheel van te maken en wil ook meedenken en -helpen.

Het plan is om een groene vogel- en insectenvriendelijke muur te maken en de lange, en meter diepe border aan te pakken. Met vruchtdragende struiken zoals framboos of japanse bes, een vlierstruik en natuurlijk een of meerdere klimplanten, zoals een klimhortensia. Met het toevoegen van vogelhuisjes, vleermuizenkastjes en insectenhotels willen we ervoor zorgen dat het een heerlijk toeven is voor verschillende dieren.

In totaal zorgt het voor circa 100m² vergroening: 10 m² vergroening op de grond en circa 90 m² vergroening aan de gevel.

Locatie: Hof van Delft

Huidige situatie

 

Benieuwd naar de plannen van de overige prijswinnaars? Je vindt ze hier!

In het kader van het NK-Tegelwippen organiseerde De Klimaatmaat de ‘Groene droom’ Challenge. Bewoners van Delft werden opgeroepen om niet alleen tegels te wippen maar ‘groter te denken’ zoals de voor- en/of achtertuin, balkon en/of dak omtoveren tot een mega groene oase of samen met de buren de straat opfleuren.

Geweldig dat bewoners hun kennis en enthousiasme voor meer groen in de stad met elkaar delen. Een mooie, groene stad is prettig om in te wonen en te vertoeven. Maar het is ook pure noodzaak. We willen dat Delft een gezonde leefomgeving is én blijft voor mens, dier en plant. Het is daarom van groot belang dat we hittestress verminderen en de biodiversiteit versterken. Meer groen draagt daar aan bij.” – Wethouder Frank Van Vliet 

Waarom deze Challenge?

Groene klimaatvriendelijke tuinen zijn sterk in opkomst. Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte volgen elkaar op. Het vergroenen van onze tuinen, balkons en daken zorgt, naast een prettiger leefklimaat, ervoor dat we hier beter tegen bestand zijn. Meer groen zorgt er namelijk voor dat regenwater wordt vastgehouden en geleidelijk vrijkomt. Daardoor blijft het koeler op een warme dag. Ook heeft groen een positief effect op je gezondheid én vergroot het de leefbaarheid van de stad voor mens én dier. Steeds meer inwoners beseffen dat versteende tuinen niet meer van deze tijd zijn en gooien het roer radicaal om.