Charlotte: zelf een groen dak aanleggen
Op de na-foto is het dak bijna klaar, alleen sommige grindranden moeten nog worden aangevuld.
Vanaf mijn werkkamer op de tweede verdieping kijk ik uit op de uitbouw van de keuken. Er lagen daar op het dakje wat tegels en van die mooie zwarte dakbedekking. Het dakje ligt op het Zuiden en in de zomer worden de tegels zo heet dat je er niet op kunt staan met blote voeten. Al een tijd dacht ik dat het prachtig en fijn zou zijn om daar een groen dak aan te leggen. Nu, een paar maanden later, ligt er een mooi sedumtapijt en geniet ik er elke dag van! Hierbij deel ik het hele proces om meer mensen te inspireren om een groen dak aan te leggen.
Ik mailde de straat met de vraag of er iemand mee wilde doen met het aanleggen van een groen dak. Er kwamen veel enthousiaste reacties! Uiteindelijk deden er 7 buren mee uit de Doelenstraat en het Schuttersveld. Ik vroeg hen de afmetingen van hun daken en mailde daarmee verschillende groen dak-aanbieders. We kregen uiteindelijk een mooie offerte van groendaktotaal.nl, waar ik later nog wat meer over zal zeggen.
Voordat we de bestelling plaatsten, heb ik contact gezocht met de gemeente Delft. We wonen zelf in een gemeentelijk monument en de straat is beschermd stadsgezicht, dus ik vroeg mij af of we een vergunning nodig hadden om de groene daken aan te leggen. De contactpersoon die hierover gaat is Marleen Vink. Voor ons gold dat onder bepaalde voorwaarden, de groene daken vergunningsvrij aangelegd konden worden.
De bestelling werd geplaatst, een weekend geprikt voor bezorging en iedereen maakte de daken klaar. Voor ons was dit: tegels eraf, droogmolen eraf en een keer de bezem er overheen.
Op een druilerige dag in november kwamen de drie pallets met materialen. We kregen verschillende lagen folie, zakken aarde en rollen sedum. Wat je precies krijgt aan lagen, verschilt per aanbieder. De materialen werden verdeeld en we gingen aan de slag! Wij hadden:
- 3 lagen folie: een witte om het dak te beschermen, een noppenfolie met holletjes om water vast te houden en een bruin antiworteldoek.
- We kregen een speciaal 3-in-1 doek voor het schuine deel naast de lichtkoepel.
Op de doeken een laag aarde en dan de rollen sedum. Tussen het sedum en de dakrand en eventuele dakramen of obstakels, in ons geval de schoorsteentjes, hebben we een laag van 10-20 cm grind aangelegd. Het was een kwestie van de lagen op maat snijden, op elkaar leggen en het grind er omheen!
De foto’s laten een deel van de stappen zien
Je hoeft weinig te doen aan onderhoud: eventueel onkruid eruit halen en water geven als het weken droog is. Ik ga er in het voorjaar bloemenzaden in zaaien voor de bijtjes!
De prijs per vierkante meter was scherp (€37,80), maar verder vond ik de leverancier wat slordig. We kregen geen concrete paklijst (alleen ‘materiaal voor zoveel m², en niet: zoveel rollen sedum, zoveel zakken aarde) en geen instructie over de aanleg. Hierover hebben we een aantal keer met ze moeten bellen. Dit zou ik een volgende keer van tevoren duidelijker vragen. Maar goed, we hebben nu voor een kleine prijs wel prachtige groene daken en ze staan qua kwaliteit wel goed aangeschreven!
Na de aanleg heb ik subsidie* aangevraagd bij het Hoogheemraadschap Delfland. Het is een duidelijk, eenvoudig in te vullen formulier waarna we vorig jaar tot 25% van de kosten terugkregen.
Ik ben zelf super enthousiast over onze groene daken, ze zijn prachtig en hebben veel voordelen! Bijvoorbeeld: water vasthouden, het riool ontlasten, lucht verkoelen, bijdragen aan biodiversiteit, isolerende werking zowel in de zomer als in de winter, geluiddemping, luchtzuivering en voor ons was het een hele leuke sociale activiteit voor de straat. Keurig uit te voeren op 1,5 m afstand.
* Inmiddels zijn de regels en bedragen van de subsidie iets gewijzigd. Zie voor meest de actuele informatie de site van het Hoogheemraadschap.