Ylva: Moestuinieren en een Tuiny Forest

“Ik woon nu ruim een jaar in Delft. Het eerste jaar heb ik besteed aan het inrichten van mijn huis en het plaatsen van zonnepanelen op het dak. Nu is het tijd om de tuin aan te pakken. Ik vind het belangrijk dat we goed met de aarde omgaan en wil graag meer leven met de natuur.”

“Daarom wil ik mijn tuin flink onttegelen en daarvoor meer groen terug brengen om zo ook vlinders, bijen en insecten aan te trekken. Mijn achtertuin is nu bijna helemaal versteend. Idee is om ruim 5x5m weg te halen en alleen tegels voor een terras en ‘paadje’ over te houden.

De linkerkant blijft behouden zoals het is, maar kan wanneer de tegels eruit zijn, wat vrijer verder groeien. Aan de rechterkant, achterin, wil ik graag een Tuiny Forest. De rest van de rechterkant, dichter bij het huis, wil ik dan verder als moestuintje gaan maken. Aan de zijkant bij het zitgedeelte tegen de schutting wil ik een eetbare wand maken met kruiden.

Ik ga zelf aan de slag, met daar waar nodig advies van De Klimaatmaat maar vooralsnog zonder professionals in te schakelen, en laat het beetje bij beetje ontwikkelen en groeien, omdat ik het leuk vind het zelf te doen en te ontdekken én het tussen andere bedrijvigheden door moet gebeuren en ik zo mijn eigen tempo kan bepalen.“

Update december 2020

In de kerstvakantie is het mij gelukt om al een heel aantal tegels eruit te halen. Het is interessant wat voor effect dit nu al heeft:
  • er zijn nu al meer vogels in mijn tuin
  • bij regen zakt de regen meteen weg, terwijl het op de tegels ernaast nog nat is
  • de sneeuw blijft mooier liggen.

 

Vragen aan De Klimaatmaat