De tuin van Ylva

Ik woon nu ruim een jaar in Delft. Het eerste jaar heb ik besteed aan het inrichten van mijn huis en het plaatsen van zonnepanelen op het dak. Daarna was het tijd om de tuin aan te pakken. Ik vind het belangrijk dat we goed met de aarde omgaan en wilde graag meer leven met de natuur.

Mijn tuin was behoorlijk versteend (zie bovenstaande afbeelding). Samen met De Klimaatmaat heb ik besloten om mijn tuin flink te onttegelen en daarvoor meer groen terug brengen, om zo ook vlinders, bijen en insecten aan te trekken. Ik wil graag op mijn eigen tempo en tussen andere bezigheden door met mijn groene tuin bezig zijn.

Ik had het volgende plan voor mijn tuin. De linkerkant zou blijven zoals het was, maar kan wat vrijer verder groeien wanneer de tegels eruit zijn. Aan de rechterkant, achterin, wilde ik graag een Tuiny Forest. Dit is een klein (inheems) microbos voor in je tuin, waarmee de biodiversiteit in steden kan worden vergroot. De rest van de rechterkant, dichter bij het huis, wil ik dan verder als moestuintje gaan maken. Aan de zijkant bij het zitgedeelte tegen de schutting wil ik een eetbare wand maken met kruiden.

Ik ben zelf aan de slag gegaan en heb daar waar nodig advies van De Klimaatmaat gekregen. Ik laat mijn levende tuin beetje bij beetje ontwikkelen en groeien, ik zie het steeds groener worden!

Inmiddels ziet mijn tuin er zo uit (zie onderstaande afbeelding). Ik ben erg blij met deze metamorfose en geniet nu nóg meer van mijn achtertuin. Ook merk ik positieve effecten bij bepaalde weersomstandigheden: in de zomer is het in huis minder warm omdat er nu minder instraling via de tegels is. Bij regen zakt het water op het gras vrijwel meteen weer weg, terwijl het op de tegels ernaast nog nat is.