We doen het samen! Ontmoet de klimaatmaten

Je wilt je buitenruimte vergroenen, individueel of met anderen, en loopt tegen praktische vragen aan.  Er is veel kennis en ervaring in Delft. Dus waarom zou je zelf het wiel uitvinden en/of tijd investeren in het zoeken naar de juiste partij. DE KLIMAATMAAT brengt jou in contact met een netwerk van lokale klimaatmaten: bewoners, organisaties en bedrijven die kunnen & willen helpen met hun kennis, ervaring en met het gáán doen. Neem rechtstreeks contact op met onderstaande lokale klimaatmaten of mail je vraag naar DE KLIMAATMAAT.

Wil je een geveltuin, groen dak, regenton of plantenpakket? Kijk dan eens bij Acties voor starterspakketten, Tegel eruit, plant erin en Tuinplanten DIY.

Bewoners die helpen met tips en advies


Mick

Heb je hulp nodig met invullen van een subsidie-aanvraag? Of praktische hulp bij het tuinieren of andere maatregelen (aanleggen van een groendak of aansluiten regenton? Dan kun je mij altijd een berichtje sturen. Het lenen van bijvoorbeeld mijn kruiwagen, schep of snoeischaar (en nog meer tuingereedschap) is geen enkel probleem! Kortom: ik help je graag.

Privé: Mick: Wijkactie Tegel eruit, plant erin

delftsepost.nl

ad.nl

Linda

"Ik help jou graag bij het zetten van de eerste stap, bijvoorbeeld met een geveltuin, regenton of klimaatbestendige beplanting. Ook deel ik graag mijn ervaring met buurtcomposteren, circulaire tuinplantenbieb, biodiverse boomspiegels en klimaatrobuuste schoolpleinen. Meer over mijn verhaal zie je in de tentoonstelling 'wij en water' van het Hoogheemraadschap van Delfland via onderstaande website."

Website

Marijn

Hulp nodig bij kleine tuinklussen zoals het afkoppelen van een regenpijp, aansluiten van een regenton e.d. Ik help je graag!

Ylva

Ik heb een regenton aangesloten en wil mijn tuin onttegelen (ruim 5x5m2 weg) om plaats te maken voor een Tuiny Forest, een moestuintje en een eetbare wand met kruiden (tegen de schutting). Ik ga stap voor stap aan de slag, experimenterend en lerend en deel via De Klimaatmaat graag mijn ervaring met jou.

Ylva: Moestuinieren en een Tuiny Forest

Geerten

Moeten er tegels gesjouwd of planten geplaatst worden en heb je daar hulp bij nodig? Laat het vooral weten!

Bart

ik ben vierdejaars student Landscape and Environment Management aan Hogeschool Inholland in Delft. Naast mijn afstudeerstage voor De Klimaatmaat, steek ik graag mijn handen uit de mouwen om bewoners in Delft te ondersteunen bij het klimaatbestendig maken van hun eigen buitenruimte.

Charlotte

Wil je je tuin of straat groener of duurzamer inrichten maar weet je niet hoe en waar te beginnen? Ik denk graag met je mee over de verschillende mogelijkheden zodat jij straks ook een klimaatbestendige tuin vol leven hebt! Met mijn buren heb ik zelf een groen dak aangelegd. Mijn ervaring deel ik graag met je persoonlijk en via onderstaand artikel.

Laura

“De wereld zal niet veranderd worden door degenen die het niet kunnen zien.” Ik help graag met het promoten van de leuke initiatieven van De Klimaatmaat en ik ben zelf bezig met de reorganisatie van mijn tuin om het diervriendelijk en klimaatbestendig te maken. Heb je vragen over wat jij ook kan doen voor het klimaat of wat de klimaatmaten kunnen doen voor jou? Stuur mij dan een mailtje!

Fieke

Samen met je buren de buurt vergroenen? Ik help je graag met tips en ideeën hoe je je buren in dit (ontwerp)proces kan betrekken. Zodat jullie samen tot een prachtig resultaat kunnen komen!


Fieke: vergroenen pleintje ’t Hartjesveld

delftsepost.nl

regiotafel.nl

Ook jouw kennis en ervaring delen als bewoner, bedrijf of organisatie?
Word klimaatmaat!

Bedrijven en organisaties die je kunnen helpen


Hoveniers


Louis van der Meijden

"Laat je ieder jaargetijde verrassen. Geef je huis een groene uitstraling en entree. Geniet van het uitbundige voorjaar, de zomer met bloemen, geuren en een schaduwplekje, de herfst met kleuren de winter met structuren."

Website

Rozemarijn Oosthoek

"Weet je niet waar te beginnen? Als kunstenaar kan ik goed jouw tuinwensen in beeld brengen. Mijn ecologische wijze van tuinieren zorgt vervolgens voor een tuin waarin niet alleen jij en je huisgenoten zich thuis voelen maar ook de vogels, insecten en andere dieren."

Website

Marian van den Beitel

"Ontwerpt, beplant en ontzorgt. In de moderne tuin werken we samen mét de natuur in plaats van dat we de natuur proberen te bedwingen. Een beetje lui tuinieren eigenlijk. Dat kan als je tuinopzet helder en praktisch is. Lekker groen!"

Website

Niko Moerman

Ik onderhoud particuliere tuinen en zorg voor representatief bedrijfsgroen. Zonder gif en zonder kunstmest. Alles puur natuur voor een maximale biodiversteit in de tuin. Een tuin waar je 4 seizoenen van kunt genieten. Daar hou ik rekening mee tijdens het onderhoud en bij de nieuwe beplantingen.

Website

Haantje Hoveniers

"Minder handigheid of aardigheid in het doe-het-zelven? Ons team denkt graag met je mee over de meest geschikte oplossingen, want iedere situatie en groene oplossing is anders!"

WebsiteTuincentra


Groenrijk 't Haantje

Jean (winkelmanager): “In ons tuincentrum vind je een breed scala aan producten om je tuin klimaatbestendig te maken. Stroop de mouwen op en ga aan de slag! Denk aan: het vervangen van tegels voor tuinplanten, het opvangen van water in een regenton voor het bewateren van je eigen tuin, het maken van een schaduwrijke plek om uitdroging van de bodem te voorkomen tijdens de warme zomerdagen en/of het plaatsen van een insectenhotel of een vogelhuisje.”

Website

Ranzijn

Dennis (winkelmanager): "Bij Ranzijn tuin & dier vind je alles wat je nodig hebt bij het aanleggen of onderhouden van je tuin of balkon. Hierbij stimuleren wij onze klanten in het aanleggen van een groene en levendige buitenplek, vol bijen- en vlinderlokkende beplanting, gevelgroen en groendaken. Zodoende kunnen we allemaal ons steentje bijdragen aan de biodiversiteit en het vasthouden van CO2. In onze winkel helpen we je graag met al je vragen."

Website

Intratuin Pijnacker

Planten zijn een belangrijk onderdeel van de natuur en de verschillende ecosystemen op aarde. Ze zorgen voor zuurstof, nemen CO2 op uit de lucht, bieden een schuil- of broedplaats voor dieren en brengen natuurlijke verkoeling. Het is bovendien bewezen dat planten stress verminderen en bijdragen aan ontspanning. We zien het bij Intratuin dan ook als een voorrecht om iedere dag tussen zoveel groen te mogen werken! We weten alles over onze planten.

WebsiteHergebruikte materialen


Daniel van der Linden

"Heb jij ook een passie voor het lokaal hergebruiken van materialen? Vanuit deze passie zijn wij het Circulaire Tuin platform gestart, waar gebruikte tuinmaterialen een tweede leven kunnen krijgen bij jou in de tuin en gecertificeerde “Circulaire hoveniers” ingehuurd kunnen worden om het materiaal te plaatsen. Ons motto is “Goed materiaal voor een groene prijs”."

WebsitePlantenleveranciers


De Papaver

"In de tuin van De Papaver kan je inspiratie opdoen voor een klimaatbestendige tuin: we beschikken over fleurige borders met een grote diversiteit aan planten die ook waardevol zijn voor insecten. Daarnaast verkopen we plantjes en zaden uit eigen tuin voor een zeer schappelijke prijs."

Website

GGZ Delfland, locatie St. Jorisweg

Er is een moderne kas, groentetuin, kleinveeboerderij, kennel en tuinwinkel waar cliënten zo zelfstandig mogelijk kunnen werken. In de zomermaanden is de tuinwinkel geopend, met allerlei verse producten die in de tuin worden verbouwd, maar ook meel van de Delftse Molen, honing en natuurlijk tuinplanten.

Website

(Circulaire) Tuinplantenbieb Delft

Linda: "Deze circulaire tuinplantenbieb staat op Oeral in Delft. De plantenbieb werkt net zoals een boekenbieb. Je kan jonge planten, stekjes of zaden brengen of ruilen. Wil je op de hoogte gehouden worden bij nieuw aanbod of heb je vragen over de planten, meld je dan aan bij de Facebook groep. Wees welkom!"

Website

Denise

Sinds het tweede weekend van april 2021 staat er een plantenbieb op de vulcanusweg 287 in Delft (tiny huisjes naast Werkse & Stunt). Hier kun je stekjes brengen en/of ophalen.
We hebben meer mooi initiatieven: aan ons hek hangen ook allerlei leuke borden met 'doe het zelf tips' over het tiny huis leven. Bijvoorbeeld composteren, biodiversiteit, wateropvang, gemeenschap, minimalisme en bouwen. En op het terrein staat een wormenhotel. Graag tot ziens op het Pionierskwartier Delft ((tiny huisjes) in Schieoevers.

Website

Marieke's stiekie Delft - plantenbieb

"Omdat ik van planten houd heb ik deze plantenbieb gemaakt. Het is bedoeld om plantjes/ stekjes te ruilen. Of om een plantje meenemen tegen een vergoeding. Zie voor meer info onderstaande link naar de facebookgroep."

Website

Groener Leven - Plantenasiel Delft

Xandra:
🌱Heb je stekjes en/of zaadjes?
🌱Heb je kweekpotjes en/of bloempotten?
Kom doneren of ruilen.🌿

💮Je kunt desgewenst een keuze maken uit bloempotten die gedoneerd zijn aan het Plantenasiel en die zijn verkregen via een Weggeefhoek. Deze potten zijn gratis.
💮Bloempotten, schotels en andere accessoires uit privébezit zijn soms te koop

Zie voor meer info onderstaande link naar de facebookgroep.

Website

Gratis planten Delft

Facebook groep voor gratis kamer en tuinplanten in Delft en regio.

Website

Moestuin weggeefhoek

Ferry: "Omat ik vind dat moestuinieren en je eigen eten groeien voor íedereen toegankelijk moet zijn, ben ik de Moestuin Weggeefhoek begonnen. Waarin je zaden, stekken of planten kan vragen of aan kan bieden. Omdat planten vanzelf vermeerderen; zaad makkelijk zelf gewonnen kan worden of stekken makkelijk gemaakt kunnen worden, kunnen we die hier weggeven. Moestuinieren hoeft geen geld te kosten. Zie voor meer info onderstaande link naar de facebookgroep.

Website

Biologische plantenleveranciers

Overzicht biologische plantenleveranciers.
Ingezonden artikel 'Over het belang om voor biologisch geteelde en inheemse soorten te kiezen', door Renske, tuinvrijwilliger bij Duurzaamheidscentrum De Papaver.

Biologische plantenleveranciersBuurtcomposten


Jan Morsch

Compost maken dicht bij huis, met als doelen een betere bodem, minder afval en meer sociale cohesie. Dat is wat de CompostBakkers willen bereiken met hun Buurtcomposteerproject. "We bekijken per locatie welke vorm van composteren het beste past: compostbakken, composttrommel, wormenhotel." In Delft vind je bij De Papaver een buurtcompost van de CompostBakkers.

Website

Arie van Ziel

"Met de wormenhotels willen wij het voor iedereen mogelijk maken om samen lokaal te composteren. De wormenhotels en wormenbakken zijn razend populair nu iedereen thuis werkt. Wormen nodig voor je compost? Kijk op Wormerij.nl of wormenhotel.nl/wormen voor de mogelijkheden."

Website

Jan Duijndam

Een goede bodem is een goed begin. Daar heb je het hele jaar plezier van! Op Hoeve Biesland is voedingsrijke humest te koop, dat kan gewoon in de weilandwinkel of bestellen via hulpboer@hoevebiesland.nl Waar bestaat humest uit? De Humest bestaat uit mest van de koeien gemixt met strooisel uit de stal en heeft kunnen composteren achterop het erf van de boerderij. Deze humest kun je heel goed gebruiken als voeding voor de grond.

Openingstijden De Winkel
Ma, di, woe, do, vrij: 10:00 – 17:00
Za: 09:00 – 17:00

WebsiteGereedschapuitleen


Zelf Doen, Groene Motor

We lenen gereedschap aan vrijwilligers. Vooral startende groepen hebben (nog) geen eigen gereedschappen, dat groeit met de tijd. Maar ook groepen met een goede uitrusting doen een beroep op De Groene Motor: bij evenementen als de Natuurwerkdag, Boomfeestdag of NL Doet. En natuurlijk bij eigen werkdagen evenementen. Gereedschap lenen kan via de gereedschapuitleen.

WebsiteBewonerparticipatie


Annette en Hilde

Over de Schutting wil bijdragen aan een goed functionerende samenleving: in buurten en wijken, op school en op straat, in besturen en verenigingen.

WebsiteAdvies en realisatie


Tijs van Ruth

WaterLeider werkt aan een groenblauwe stad en helpt Delftenaren daar graag bij. We kunnen helpen bij de aanleg van groene daken, projectadvies en ondersteunen bewonersinitiatieven. Daarnaast maken we zelf projecten, zoals Natte Krat (gesteund door klimaatkrachtig, te zien op The Green Village) en doen we in opdracht maatwerk voor regenwateropvang (o.a. bij Molen de Roos).

Website