Maiwynn maakt het zelf

Een levende tuin maak je zelf

Maiwynn woont al lange tijd in de Tanthof en heeft een springlevende tuin. Het is er groen; er staan veel bomen en struiken, die variëren van hoogte. Er is weinig verhard oppervlak, maar het terras is groot genoeg om lekker buiten te kunnen zitten. Op het betegelde gedeelte staan plantenbakken die hij zelf gemaakt heeft, evenals de plantenbakken aan de schutting en de moestuinbakken die dieper in de tuin staan.

 

 

Maiwynn is timmerman van beroep en kan daarom veel zelf maken. Hiervoor maakt hij veelal gebruik van oude restmaterialen, bijvoorbeeld van pallethout. Ook de regenton die is aangesloten op zijn regenpijp, heeft hij zelf gemaakt van een oud vat waar ooit gembersiroop in heeft gezeten.

 

 

Via een paadje van houtsnippers kom je bij een houten vlonder die dicht bij de sloot ligt. En aan de muur hangen een bijennestkastje en twee vogelhuisjes; die “regelmatig bezocht worden”, vertelt Maiwynn. Behalve insecten en vogels, weten ook andere dieren zijn tuin te vinden: “laatst had een mol hier allemaal hopen gemaakt. Dat was minder leuk, maar wel een compliment dat hij mijn tuin uit had gezocht. Bij mijn buurman komt hij niet, daar liggen teveel tegels!”

 

 

Stap voor stap

Deze mooie tuin heeft er niet altijd zo levendig uitgezien. Toen Maiwynn hier kwam wonen, trof hij een eentonig betegelde tuin aan (wat een verschil!). Hij werd niet blij van al die tegels en besloot zijn tuin te vergroenen. Dat is een mooi plan, maar nog geen gemakkelijke opgave. Hoe pak je dat aan en waar begin je? “Ik had geen ontwerp of tuinplan gemaakt. Ik ben gewoon begonnen en heb steeds nieuwe ideeën gekregen”. Maiwynn beschrijft hoe dit proces van vergroenen in kleine stapjes is gegaan en dat “van het één het ander komt”. Door in zijn tuin rond te lopen en bezig te zijn, bedenkt hij nieuwe dingen. Zijn tuin is dan ook nog niet af, het is een actief proces. Maar hij is al heel tevreden met hoe zijn tuin er nu bij ligt en zit er graag in.

 

 

Op de website van De Klimaatmaat kwam Maiwynn nog een goede tip tegen, die hij kon toepassen toen hij de bomen in zijn tuin aan het snoeien was. Van de gesnoeide takken heeft hij namelijk een stapel in zijn tuin gemaakt, wat een schuilplaats biedt aan allerlei dieren en dus bijdraagt aan een toenemende biodiversiteit. Ook is Maiwynn enthousiast over de actie ‘Tegel eruit, Plant erin’ van de Klimaatmaat. Dit jaar heeft hij een hoop tegels in kunnen leveren en daarmee een grote bijdrage geleverd aan de Delftse Deelname aan het NK Tegelwippen! Van de tegoedbon voor het tuincentrum heeft hij o.a. een mooie rozenstruik gekocht, die nu in zijn tuin staat.

 

 

 

Maiwynn heeft ook zijn voortuin op een creatieve manier weten te vergroenen. Hij heeft het grind wat er lag vervangen voor aarde en planten. Het grind heeft hij in twee grote bakken opgeslagen, bedoeld als afsluiting van zijn voortuin.