Mick zijn groene vingers

Groen is fijn

Mick is opgegroeid op het prachtige eiland Texel. Hij denkt vaak terug aan de groene omgeving daar; met haar vele duinvalleien, graslanden en heide. Inmiddels woont hij al een tijdje in Delft, waar hij in de buurt werk heeft gevonden. Hier in het Randstedelijke is de leefomgeving aanzienlijk minder groen. Dat zie je vaak in steden, die gekenmerkt worden door de vele stenen gebouwen en straten. Die verstening zorgt ervoor dat er veel warmte wordt vastgehouden in de stad, wat hittestress kan veroorzaken. Ook is er in steden een grotere kans op wateroverlast, omdat regenwater snel wordt afgevoerd en niet goed de bodem in kan trekken.

Maar dit kan ook anders, vertelt Mick: “Samen kunnen we de stad vergroenen.” Bijvoorbeeld door onze tuinen groener in te richten. “Veel mensen hebben hun tuin vol met tegels liggen, dat was lange tijd een trend.” Op grote schaal draagt dit bij aan een versteende stad, aangezien zo’n 50% privaat terrein is. “Maar op een kleiner terras kan je ook lekker zitten en qua onderhoud is een groene tuin echt minder werk dan mensen denken. Bovendien kan je dan ook veel meer genieten van je tuin.” Aldus Mick, terwijl we samen door zijn groene tuin in de Vrijenban lopen. Rondom de bloemen is een aantal bijen druk aan het werk om nectar te verzamelen. Aan de schutting bieden verschillende nestkastjes de gelegenheid voor vogels om zich te vestigen. “Mijn katten vinden dat wat minder leuk, die mogen daardoor niet altijd naar buiten”. Ook de egels weten Mick zijn tuin te vinden; hij heeft ze ’s nachts een keer op camera vast kunnen leggen.

 

 

Tegel eruit, Plant erin!

Behalve zijn eigen tuin, probeert Mick ook een bijdrage te leveren aan het vergroenen van de buurt en zelfs de stad. Zo heeft hij boomspiegels in zijn straat aangelegd: waar eerst tegels lagen, staan nu kleurrijke bloemen! Dat merken zijn buren natuurlijk ook op en Mick hoopt hen enthousiast te maken over zijn idee├źn. Voor een groen Delft zet hij zich in als initiatiefnemer van de jaarlijkse wijkactie ‘Tegel eruit, Plant erin‘ en is hij vrijwilliger van De Klimaatmaat. Mick wil graag een actieve bijdrage te leveren aan duurzaamheid en vindt het met name leuk om concrete resultaten te zien: tegels wippen en de stad vergroenen. Ook het sociale aspect van de acties spreekt hem aan: in gesprek gaan met mensen en elkaar helpen.

 

 

Lekker thuiskomen

Tuinieren is echt een hobby van Mick en ook zijn voortuin staat vol met planten en bloemen. Voor zijn werk zit hij veel op kantoor en daarom vindt hij het heerlijk om even in de tuin te rommelen als hij thuis komt. “Zeker in het voorjaar, wanneer alles in bloei staat en het mooi weer begint te worden. Dat is lekker thuiskomen en werkt ontspannend”.