NK Tegelwippen: Ik ga tegels wippen uit mijn eigen tuin

NK Tegelwippen: Ik ga tegels wippen uit mijn eigen tuin

Het NK Tegelwippen 2023 begint op 21 maart en loopt tot 31 oktober 2023. In die periode organiseert De Klimaatmaat diverse Tegel Eruit, Plant Erin acties. Lever je tegels in en krijg er gratis plantjes voor terug! Schrijf je hier in voor de actie van 9 september!

Bepaal je wensen
Kijk eens goed rond in je eigen tuin. Waarvoor wil jij je tuin gebruiken? Aan welke eisen moet je tuin voldoen? Zijn al die tegels wel echt nodig? Kijk waar je tegels kunt verwijderen en hoeveel je er kwijt kunt. Geen tuin? Denk dan eens aan het aanleggen van een geveltuin!

Onttegel
Stroop je mouwen op, pak een schep of lange schroevendraaier en wip die tegel eruit! Als er een begin is, dan gaat het daarna makkelijker. Hoe?

  • Zoek een tegel waar al een hoekje van af is, of tik dat eraf. Of speur naar een plek waar de voeg net wat breder is, of kijk of er een rand waar je makkelijk kunt beginnen met tegelwippen.
  • Zet de schep rechtop in de voeg of plaats een koevoet of een ijzeren staaf of schroevendraaien in het hoekje. Beweeg op en neer tot dat de tegel omhoog komt.
  • Je kunt nu één voor één de tegels eruit scheppen. Let op je rug!

Hergebruik de tegels en het zand
Tegels kun je (deels) hergebruiken door er een randje van te maken voor je geveltuin of
denk aan een stapelmuur of kruidenspiraal voor meer groen en biodiversiteit. Op internet vind je nog veel meer ideeën voor het hergebruiken van je tegels.

Zand dat onder de tegels ligt, hoef je niet af te voeren, wat een hoop gedoe scheelt. Zand kun je hergebruiken op de plekken waar je gaat planten. Meng de bovenste 15 cm met compost en/of tuinaarde of gebruik het voor het ophogen van een border.