‘Actie Tegel Eruit, Plant Erin’, met Tegeltaxi. Doe mee!

NK Tegelwippen 2024

Draag jouw steentje bij aan een groener Delft 

Vanaf 23 maart stroopt Delft tijdens het NK Tegelwippen met veel andere gemeenten de mouwen op om de stad te vergroenen. Het NK Tegelwippen is dé wedstrijd waarin heel Nederland tegels verruilt voor groen. De gemeente die de meeste tegels wipt, wint! Net als vorig jaar kun je weer meedoen met de wijkacties ‘Tegel eruit, plant erin’. Hét moment om jouw tuin of straat, samen met je buren, op te fleuren.

Waarom een groene tuin?
Door je tuin te vergroenen maak je je tuin koeler en beter bestand tegen hitte. Zodat je juist wel kan genieten van je tuin op hete dagen! Ook heeft groen een positief effect op je gezondheid én zorgt het voor meer insecten en dieren.

DOE MEE!
Ruil jouw tuintegels in voor GRATIS plantjes!

Vergroen je voor- en/of achtertuin. De Klimaatmaat helpt!
In ruil voor je tegels ontvang je gratis plantjes. De tegels kun je zelf wegbrengen naar de container of thuis laten ophalen door de Tegeltaxi.
Bij de informatiestand krijg je gratis tuin- en plantenadvies en ontvang je de voucher voor gratis planten. Hoe meer tegels je inlevert, hoe meer plantjes je krijgt (tot max € 12,50).
We horen graag jouw ideeën hoe we samen de buurt groener en gezellig kunnen maken!

NB.  Alle tuineigenaren in Delft kunnen aan deze actie meedoen.

Hulp nodig?!
De Tegeltaxi haalt, elke dinsdag na de actiedag, tegels aan huis op
• Onttegelhulp door Klimaatmaten
• Tuinadvies
Scroll verder voor meer informatie. Wil je je gebruik maken van deze hulp? Geef het aan via het aanmeldformulier.

Meld je aan voor Tegel Eruit, Plant Erin en/of de Tegeltaxi

Gratis hulp!

Bij de eerste actie op 23 maart zijn bijna 2800 tegels gewipt wat ruim 250m2 vergroeningspotentie oplevert! Een mooie, groene start van het jaar! 💚💪🏻

Tegeltaxi

De dinsdag na de actie rijdt de Tegeltaxi. De Tegeltaxi haalt de tegels bij je thuis op, gratis en voor niets! Wil je gebruik maken van de Tegeltaxi? Geef dit dan aan in het formulier. Kijk hier voor de instructies voor het aanleveren van je tegels.

Onttegelhulp

Wil je wel onttegelen maar ben je daar fysiek niet toe in staat? Dan staan de Klimaatmaten voor je klaar! In het inschrijfformulier kun je aangeven dat je wel wat hulp kunt gebruiken. In de week voorafgaand aan de actie komen we bij je langs om tegels te wippen.

Tuinadvies

Als je vragen hebt die je belemmeren aan de slag te gaan horen wij dat graag en kunnen we je op weg helpen, bijvoorbeeld met een advies voor het (her)inrichten van je tuin na onttegelen of plantenkeuze.

 

Aan de slag! Maak Grijs Groener: stap voor stap

Maak van jouw tuin én buurt een groene oase! In 5 stappen helpen wij jou én je buurt op weg naar een eenvoudig te onderhouden groene en bloeiende tuin. Trommel al je buren op, en doe mee met met de actie ‘Tegel eruit, plant erin’!
De Klimaatmaat denkt mee bij het herinrichten en ontwerp van je tuin en biedt informatie, advies, inspiratie en praktische hulp en verzorgt gezamenlijke inkoop van bijvoorbeeld groendaken en regentonnen.
Zo wordt een groene tuin voor iedereen een fluitje van een cent!

1: Bepaal je wensen

Kijk eens goed rond in je eigen tuin. Waarvoor wil jij je tuin gebruiken? Aan welke eisen moet je tuin voldoen? Zijn al die tegels wel echt nodig? Kijk waar je tegels kunt verwijderen en hoeveel je er kwijt kunt. Geen tuin? Denk dan eens aan het aanleggen van een geveltuin!

2: Onttegel

Stroop je mouwen op, pak een schep of lange schroevendraaier en wip die tegel eruit! Als er een begin is, dan gaat het daarna makkelijker. Hoe?

  • Zoek een tegel waar al een hoekje van af is, of tik dat eraf. Of speur naar een plek waar de voeg net wat breder is, of kijk of er een rand waar je makkelijk kunt beginnen met tegelwippen.
  • Zet de schep rechtop in de voeg of plaats een koevoet of een ijzeren staaf of schroevendraaier in het hoekje. Beweeg op en neer tot dat de tegel omhoog komt. Je kunt nu één voor één de tegels eruit scheppen. Let op je rug!
Klik hier voor stap 3, 4 en 5 uit het stappenplan ‘Maak Grijs Groener

TIP: Hergebruik tegels en zand

Tegels kun je (deels) hergebruiken door er een randje van te maken voor je geveltuin of denk aan een stapelmuur of kruidenspiraal voor meer groen en biodiversiteit. Op internet vind je nog veel meer ideeën voor het hergebruiken van je tegels. Ben je geïnspireerd en heb je meer tegels nodig dan je hebt verwijderd? Stuur een mailtje naar De Klimaatmaat voor het hergebruiken van tegels die op andere plekken verwijderd zijn.

Zand dat onder de tegels ligt, hoef je niet af te voeren, wat een hoop gedoe scheelt. Zand kun je hergebruiken op de plekken waar je gaat planten. Meng de bovenste 15 cm met compost en/of tuinaarde of gebruik het voor het ophogen van een border.

Waarom een groene tuin?

We weten het natuurlijk allang, maar door klimaatverandering worden regenbuien heviger en gaat de temperatuur omhoog. Dat kan zorgen voor wateroverlast in je tuin (en daardoor huis!) of een oververhitte tegeltuin waar je niet meer in kunt genieten. Door je tuin te vergroenen kun jij dit aanpakken. Je maakt je tuin koeler en beter bestand tegen hitte. Zodat je juist wel kan genieten van je tuin op hete dagen! Ook heeft groen een positief effect op je gezondheid én zorgt het voor meer insecten en dieren.

Kijk voor tips voor een klimaatbestendige tuin op: https://klimaatmaatdelft.nl/maatregelen/

Ik doe mee met de actie “Tegel eruit, plant erin”