NK Tegelwippen 2022: Delftse Deelname

Delft doet weer mee aan het NK Tegelwippen!

We gaan weer tegelwippen! Vanaf de lente, 21 maart t/m 31 oktober 2022, stroopt Delft met veel andere gemeenten de mouwen op om de stad te vergroenen. Hét moment om ook jouw tuin of straat, samen met je buren, op te fleuren. Trommel al je buren op, en doe mee met met de actie ‘Tegel eruit, plant erin’! Dit jaar dagen we je uit om groter te denken. Maak een plan om je tuin of straat te vergroenen en wie weet win win een tuin of straat make-over van €10.000!

Hoe werkt het NK-Tegelwippen?

Het NK Tegelwippen is dé wedstrijd waarin heel Nederland tegels verruilt voor groen. De gemeente die de meeste tegels wipt, wint! Net als vorig jaar kun je weer meedoen met de wijkacties ‘Tegel eruit, plant erin’. Toen zijn er zo’n 5000 tegels vervangen door ruim 500 m2 groen, waarmee onze stad op plek 42 is geëindigd. Kijk hier voor een impressie van het NK Tegelwippen 2021. De ambitie is om dit jaar 2x zoveel tegels te wippen. Doe mee! De Klimaatmaat ondersteunt jou daar waar dat nodig en mogelijk is én helpt jouw groene droom realiseren. Lees verder voor de deelnamemogelijkheden.

Het NK-Tegelwippen wordt mede mogelijk gemaakt door Duurzaamheidscentrum De Papaver, de gemeente Delft, Hoogheemraadschap van Delfland, de Groene Motor en tuincentrum Groenrijk ‘t Haantje.

Hoe kun je meedoen?

Net als vorig jaar kun je meedoen met de acties ‘Tegel eruit, plant erin’ waarbij je gratis tegels in kunt leveren in ruil voor een plantje. Dit jaar dagen we je uit om groter te denken en maak je kans op een Tuin make-over!

Voor deelname scholen kijk hier: https://klimaatmaatdelft.nl/nk-tegelwippen-voor-scholen/

Wijkacties 'Tegel eruit, plant erin'

In Delft organiseren we vijf keer de actie ‘Tegel eruit, Plant erin’.

Zaterdag 9 april | Paardenmarkt - Binnenstad

Zondag 5 juni | Papsouwselaan/Pad van Troje - De Hoven

Zaterdag 9 juli | extra actie bij Tuincentrum Groenrijk ‘t Haantje

Zaterdag 27 augustus | Sportfondsenbad - Hof van Delft

Zaterdag 1 oktober | Bikolaan - Tanthof

Iedereen in Delft kan aan alle acties meedoen. Lever tijdens deze actiedagen van 10-13 uur gratis jouw tegels in en je krijgt er een plantje voor terug!

Hulp nodig bij het ontregelen en/af afvoeren van je tegels? De Klimaatmaat helpt!

> Klik voor meer informatie en het inschrijfformulier.

Maak kan op een Tuin make-over twv 10.000,- euro!

Denk groter! Woon je in Delft en wil jij je voor- en/of achtertuin, balkon en/of dak omtoveren tot mega groene oase? Of samen met je buren de straat opfleuren? Dan is nu hét moment. Stuur jouw groene droom, bij voorkeur met je buren in, en maak kans op een Tuin- of straat make-over t.w.v. € 10.000.

Hiernaast maakt iedereen kans op weekprijzen voor gratis tuinplanten.

Hoe? Lees snel verder.

Stuur je groene droom in 5 stappen in!

1. Bedenk jouw groene droom. Trommel je buren op en maak het nog groter!

2. Kijk op www.klimaatmaat.nl voor inspiratie en tips.

3. Teken en beschrijf je droom.

4. Stuur jouw plan in voor 15 juni 2022 via www.klimaatmaatdelft.nl/challenge

5. De meest groene èn klimaatrobuuste dromen mogen hun plan pitchen voor de jury op maandag 20 juni. De jury kiest dan de winnaar.

> Klik voor meer informatie en het inschrijfformulier.

Waarom meedoen?

Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. Het vergroenen van onze tuinen, balkons en daken zorgt ervoor dat we hier beter tegen bestand zijn. Meer groen zorgt er namelijk voor dat regenwater beter wegstroomt en dat het koeler blijft op een warme dag. Ook heeft groen een positief effect op je gezondheid én zorgt het voor meer insecten en dieren.