NK Tegelwippen 2025

Doe mee aan het NK Tegelwippen 2025!
Dit jaar gaan we niet alleen de strijd aan tegen hittestress en wateroverlast, maar ook tegen onze Zuiderburen! Want ook in Vlaanderen wordt dit jaar volop gewipt! Doe mee! De start van het NK-Tegelwippen Delft is tijdens de Waterweek, op zaterdag 22 maart 2025. Bekijk hier het programma van die dag
Wat levert meedoen je op?
- Gratis plantjes in ruil voor je tuintegels.
- Gratis hulp bij het wippen van de tegels uit jouw tuin.
- Gratis afvoeren van jouw tegels met de Tegeltaxi.
- Gratis deelname aan het Citizen Science onderzoek “Meet je bodem”. Meet eenvoudig hoe de sponswerking van jouw tuin is.
- Gratis tuinadvies.
- Mogelijkheid voor gezamenlijke inkoop van compost en planten en afvoer van zand.
Zet alvast in je agenda
Data NK Tegelwippen in Delft
- zaterdag 22 maart (Bekijk hier het programma van die dag)
- zaterdag 19 april
- zaterdag 24 mei
- zaterdag 21 juni
- zaterdag 27 september
Doe mee en krijg:
Tegeltaxi, onttegelhulp en tuinadvies!
Breng zelf je tegels weg of boek de Tegeltaxi!
Wil je de tegels bij je thuis laten ophalen? Geef dan op het aanmeldformulier aan dat je gebruik wilt maken van de Tegeltaxi.
Hoe werkt de Tegeltaxi?
De dinsdag na de actie rijdt de Tegeltaxi. De Tegeltaxi haalt de tegels bij je thuis op, gratis en voor niets! Zorg er wel voor dat de tegels klaarzet volgens de instructie. En stem met je buren de plek af waar je de tegels voor de Tegeltaxi klaarzet. Je krijgt een pamflet toegestuurd om tussen de tegels te leggen zodat het zichtbaar is dat de tegels door de Tegeltaxi worden opgehaald.
Onttegelhulp
Wil je wel onttegelen maar ben je daar fysiek niet toe in staat? Dan staan de Klimaatmaten voor je klaar! Op het aanmeldformulier kun je aangeven dat je wel wat hulp kunt gebruiken. In de week voorafgaand aan de actie komen we bij je langs om de tegels te wippen.
Tuinadvies
Als je vragen hebt die je belemmeren aan de slag te gaan horen wij dat graag en kunnen we je op weg helpen, bijvoorbeeld met een advies voor het (her)inrichten van je tuin na onttegelen of plantenkeuze.
Aan de slag! Maak Grijs Groener: stap voor stap
Maak van jouw tuin én buurt een groene oase! In 5 stappen helpen wij jou én je buurt op weg naar een eenvoudig te onderhouden groene en bloeiende tuin. Trommel al je buren op, en doe mee met met de actie ‘Tegel eruit, plant erin’!
De Klimaatmaat denkt mee bij het herinrichten en ontwerp van je tuin en biedt informatie, advies, inspiratie en praktische hulp en verzorgt gezamenlijke inkoop van bijvoorbeeld groendaken en regentonnen.
Zo wordt een groene tuin voor iedereen een fluitje van een cent!
1: Bepaal je wensen
Kijk eens goed rond in je eigen tuin. Waarvoor wil jij je tuin gebruiken? Aan welke eisen moet je tuin voldoen? Zijn al die tegels wel echt nodig? Kijk waar je tegels kunt verwijderen en hoeveel je er kwijt kunt. Geen tuin? Denk dan eens aan het aanleggen van een geveltuin!
2: Onttegel
Stroop je mouwen op, pak een schep of lange schroevendraaier en wip die tegel eruit! Als er een begin is, dan gaat het daarna makkelijker. Hoe?
- Zoek een tegel waar al een hoekje van af is, of tik dat eraf. Of speur naar een plek waar de voeg net wat breder is, of kijk of er een rand waar je makkelijk kunt beginnen met tegelwippen.
- Zet de schep rechtop in de voeg of plaats een koevoet of een ijzeren staaf of schroevendraaier in het hoekje. Beweeg op en neer tot dat de tegel omhoog komt. Je kunt nu één voor één de tegels eruit scheppen. Let op je rug!
Klik hier voor stap 3, 4 en 5 uit het stappenplan ‘Maak Grijs Groener‘ |
TIP: Hergebruik tegels en zand
Tegels kun je (deels) hergebruiken door er een randje van te maken voor je geveltuin of denk aan een stapelmuur of kruidenspiraal voor meer groen en biodiversiteit. Op internet vind je nog veel meer ideeën voor het hergebruiken van je tegels. Ben je geïnspireerd en heb je meer tegels nodig dan je hebt verwijderd? Stuur een mailtje naar De Klimaatmaat voor het hergebruiken van tegels die op andere plekken verwijderd zijn.
Zand dat onder de tegels ligt, hoef je niet af te voeren, wat een hoop gedoe scheelt. Zand kun je hergebruiken op de plekken waar je gaat planten. Meng de bovenste 15 cm met compost en/of tuinaarde of gebruik het voor het ophogen van een border.