Delft deed mee aan het NK Tegelwippen!

Heel Holland wipt! Van 30 maart t/m 30 september 2021 streed Delft, samen met nog vele andere Nederlandse gemeenten, tegen verstening van de stad.  Iedereen kao meedoen door tegels in z’n (gevel)tuin te vervangen door groen.

Zaterdag 3 april gaf wethouder Stephan Brandligt het startsein voor het NK Tegelwippen in Delft met de actie ‘Tegel eruit, plant erin’ in de wijk Vrijenban.

“Als gemeente vinden wij het belangrijk dat onze stad groener wordt en dat bereiken wij alleen samen met onze inwoners. Samen kunnen wij ervoor zorgen dat onze buitenruimte klimaatbestendiger wordt, en dat begint al in onze eigen achtertuin. Dat is eigenlijk heel eenvoudig, door het vervangen van tegels door planten en/of plaatsen van een regenton dragen we al een steentje bij.” – Wethouder Duurzaamheid Stephan Brandligt

Waarom NK-Tegelwippen?

Veel mensen nemen stenen in de tuin, omdat ze denken dat dit voor weinig onderhoud zorgt. Toch is uit onderzoek gebleken dat tuinen met veel verharding en dode materialen net zoveel onderhoud met zich meebrengen als groene en natuurlijke tuinen. Dit komt omdat er relatief veel te wieden is en te ‘poetsen’ terwijl groene tuinen vaak zelfregulerend zijn. Door meer groen kan het regenwater weer in de bodem zakken, wordt de temperatuur in de stad niet te hoog – beton houdt warmte vast – en maken we de leefomgeving voor insecten, vogels en onszelf prettiger.

 

Hoe werkt het?

Het NK Tegelwippen is een wedstrijd waarin heel Nederland tegels vervangt voor plantjes. De gemeente die de meeste tegels wipt wint! Iedereen kan meedoen door tegels in z’n (gevel)tuin te vervangen door groen.

N.B. Ook publieke terreinen doen mee. Ben je bezig met het vergroenen van je buurt, schoolpleinen e.d. WIP mee en geef jouw tegels zelf op via www.nk-tegelwippen.nl

 

Hoe kun jij meedoen?

Je kon collectief meedoen, samen met je buren, straat of wijk, via de wijkactie ‘ Tegel eruit, plant erin’ of individueel met de actie ‘100 geveltuinen’ én door je eigen voor/achtertuin te onttegelen en groen daarvoor in de plaats te planten.

Nu aan de slag! Maak van Delft een blauw-groen paradijs

Heb je vragen of ondersteuning nodig? Neem contact op met De Klimaatmaat.

Of raadpleeg de veelgestelde vragen.

Veelgestelde vragen

Het NK Tegelwippen maakt deel uit van een brede campagne Een groener Nederland begint in je eigen tuin! De ambitie is om bewoners en gemeenten zo veel als mogelijk te stimuleren en te helpen om de buitenruimte zo klimaatbestendig mogelijk in te richten.