Delft doet mee aan het NK Tegelwippen!

Heel Holland wipt! Van 30 maart t/m 30 september gaan we tegelwippen! Gemeenten in Nederland strijden om de Gouden Tegel. Iedereen kan meedoen door tegels in z’n (gevel)tuin te vervangen door groen. Zorg vast dat je buren in de aanslag staan, want er is werk aan de winkel!

Zaterdag 3 april gaf wethouder Stephan Brandligt het startsein voor het NK Tegelwippen in Delft met de actie ‘Tegel eruit, plant erin’ in de wijk Vrijenban.

“Als gemeente vinden wij het belangrijk dat onze stad groener wordt en dat bereiken wij alleen samen met onze inwoners. Samen kunnen wij ervoor zorgen dat onze buitenruimte klimaatbestendiger wordt, en dat begint al in onze eigen achtertuin. Dat is eigenlijk heel eenvoudig, door het vervangen van tegels door planten en/of plaatsen van een regenton dragen we al een steentje bij.” – Wethouder Duurzaamheid Stephan Brandligt

Veel mensen nemen stenen in de tuin, omdat ze denken dat dit voor weinig onderhoud zorgt. Toch is uit onderzoek gebleken dat tuinen met veel verharding en dode materialen net zoveel onderhoud met zich meebrengen als groene en natuurlijke tuinen. Dit komt omdat er relatief veel te wieden is en te ‘poetsen’ terwijl groene tuinen vaak zelfregulerend zijn.

Hoe het werkt?


Het NK Tegelwippen is een wedstrijd waarin heel Nederland tegels vervangt voor plantjes. 
De gemeente die de meeste tegels wipt wint!

Waarom Tegelwippen?

 

Steden zijn erg versteend. Door meer groen kan het regenwater weer in de bodem zakken, wordt de temperatuur in de stad niet te hoog – beton houdt warmte vast -, maken we de leefomgeving voor insecten, vogels en onszelf prettiger. Met het NK Tegelwippen, maak je jouw omgeving, Delft én daarmee Nederland een stukje groener. Een groener Nederland begint in je eigen tuin. Hoe? Heel eenvoudig: door tegels te vervangen door planten. Gun jezelf een mooie (gevel)tuin én help Delft de strijd tegen verstening winnen!

Beeld: A. Veen

Op een andere manier meedoen?

Als je je achtertuin wilt ontstenen en vergroenen kan dat natuurlijk ook!

NB. Ook publieke terreinen doen mee. Ben je bezig met het vergroenen van je buurt, schoolpleinen e.d. WIP mee!

 

Nu aan de slag! Maak van Delft een blauw-groen paradijs

Heb je vragen of ondersteuning nodig? Neem contact op met De Klimaatmaat.

Of raadpleeg de veelgestelde vragen.

Veelgestelde vragen

Het NK Tegelwippen maakt deel uit van een brede campagne Een groener Nederland begint in je eigen tuin! De ambitie is om bewoners en gemeenten zo veel als mogelijk te stimuleren en te helpen om de buitenruimte zo klimaatbestendig mogelijk in te richten.