Leg zelf een geveltuin aan!

Een geveltuin…kleed je huis aan en zorgt voor een warm welkom! Daarnaast zorg je dat het water makkelijker de grond in kan stromen, er minder stenen zijn die hitte vasthouden én als je het handig doet en gelijk de juiste plantjes kiest help je ook nog eens de biodiversiteit vergroten! Lees meer.

Je wilt je geveltuin zelf aanleggen? Hartstikke leuk. Je geveltuin mag max. 30 cm. breed zijn (gemeten uit de gevel) en er moet 1.20 m. loopruimte op de stoep overblijven. Voldoet jouw stoep aan deze mogelijkheden? Check dan nog even of je toestemming nodig hebt bij de gemeente en/of je woningcorporatie en meld je geveltuin sowieso aan bij de gemeente.
Is dit geregeld? Dan kan het werk beginnen….volg onderstaand stappenplan [Bron tekst stappenplan: 1000 geveltuinen}

Volg onderstaande instructie en geniet na 5 stappen van je nieuwe geveltuin!

Van 30 maart t/m 30 september gaan we tegelwippen! Gemeenten in Nederland strijden om de Gouden Tegel. Iedereen kan meedoen door tegels in z’n (gevel)tuin te vervangen door groen. Geef je gewipte tegels op via nk-tegelwippen.nl en ze worden opgeteld bij de tegelteller van jouw gemeente.

Meer informatie 

Inspiratie

  • Door tuinen te vergroenen worden ze mooier, levendiger én klimaatbestendig. Welke tuin past bij jou? Neem snel een kijkje!

Meer tuinen

Subsidie*

Als je verharding vervangt door planten (of waterdoorlatende verharding, kun je bij het Hoogheemraadschap van Delfland subsidie aanvragen, zie Stimuleringsregeling Klimaatadaptatie

Heb je vragen of ondersteuning nodig bij de aanleg van je geveltuin of de aanvraag van subsidie, neem contact op met De Klimaatmaat.

* De subsidie geldt niet als je meedoet met één van de acties vanuit De Klimaatmaat zoals de actie ‘Tegel eruit, plant erin’ en de ‘Aanlegservice geveltuin’. 

Onderhoud

Nu heb je een prachtige geveltuin. Maar hoe onderhoud je die?
Geef je geveltuin in het begin wat extra water, zodat je planten goed op kunnen starten. Na die opstartperiode is het zaak dat je een balans vindt, af en toe voelt of hij droog/nat is en naar het weer kijkt. Genieten maar! Nu je zeer trots bent op je nieuwe geveltuin, is het zaak deze natuurlijk ook mooi te houden. In de zomermaanden wekelijks wat water geven (als het echt heet is eventueel vaker: kijk hoe je planten er bij staan) en af en toe wat bemesting en snoei op tijd eventueel overhangende takken om overlast te voorkomen

Inspiratie: wat kun je nog meer doen?

Ontdek op deze site wat het klimaatlabel van jouw tuin is en wat je nog meer kunt doen om je tuin klimaatbestendig te maken.

Denk je aan een groen dak, regenton of beplanting? Kijk dan eens bij de starterspakketten waarmee je snel en eenvoudig je tuin verder vergroent en klimaatbestendig maakt?

Bezoek Duurzaamheidscentrum De Papaver*

Inspiratieroute in de tuinen met voorbeelden hoe je jouw tuin ook klimaatbestendig kunt maken en tentoonstelling ‘Klimaat in de straat’, t t/m 9 mei. Met allerlei tools en inspiratie voor hoe je je huis, tuin en straat kunt aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering. De interactieve tentoonstelling is geschikt voor jong en oud en bevat verschillende filmpjes, experimenten en doe-opdrachten.

* De opening is afhankelijk van de op dat moment geldende Covid-maatregelen voor bezoekerscentra/musea.

Heb je een vraag of wil je meer informatie?

Raadpleeg de veelgestelde vragen of neem contact op met De Klimaatmaat.

Veelgestelde vragen