Winnaar Challenge- De klimaatvriendelijke Orinocostraat

Rachel Ege, Marieke Kramer en hun buren wonnen de hoofdprijs van de Groene Droom Challenge. Zij wonen binnenkort in een prachtige groene oase aan de Delftse Orinocostraat.

Zij kwamen met een uitgebreid plan om de straat zo in te richten dat het bestand is tegen het veranderende klimaat en heerlijk toeven is voor mens én dier. En met succes! Want met hun plan sleepten ze de hoofdprijs binnen: €8000 om de plannen te realiseren.

“Het winnende plan combineert gezamenlijke en individuele dromen voor straat én tuinen zoals groendaken- en gevels, regentonnen, biodiverse beplanting, bijen- en wormenhotels en egel-highways”.

Hoe staat het nu met de plannen van Rachel en Marieke?

Update oktober 2022:

Rachel, Marieke en haar buren zijn druk bezig met het realiseren van hun Groene Droom. Regentonnen zijn besteld en op korte termijn worden ook de groene daken aangelegd. Er zijn bloembollen besteld die dit najaar nog de grond ingaan. Bovendien heeft de wijk tegels gewipt, waar extra groen voor in de plaats komt. Als laatste zijn er bijenhotels besteld, die in het voorjaar zullen worden opgehangen.

Lees hier het uitgebreide plan van Rachel Ege, Marieke Kramer en hun buren:

“Ons plan bestaat uit twee delen. Het eerste deel is ‘Onze Collectieve Droom’ en heeft onze hoogste prioriteit. Het betreft plannen die voor elk van de deelnemende huishoudens hetzelfde zijn, zoals groene schuurdaken en opvang van hemelwater. Het tweede deel, ‘Onze Individuele Groene Droom’ betreft plannen die zijn aangepast op de situatie per huishouden, zoals wormenhotels en gevelbeplanting. De inspiratie voor de plannen hebben we voornamelijk van websites zoals De Klimaatmaat gehaald en we hebben ook de adviezen van het inloopspreekuur en de tips van de dakinspecteur ter harte genomen.”

“Momenteel ligt op alle schuurdaken grind en gaat al het hemelwater dat in de regenpijp valt, direct het riool in. De tuinen bevatten nog veel tegels en veel balkons zijn kaal. Deze kunnen we beter bestand maken tegen regenval en hitte, en we kunnen zorgen voor meer biodiversiteit. Daarom hebben we een rijk, uitgebreid plan waarmee we de tuinen op alle aspecten verbeteren. 

Geadopteerde grond werd bijentuin
Het is de groene droom die we samen met onze buren hebben. Samen een plan uitvoeren is iets wat wij al eerder met succes gedaan hebben. Drie jaar geleden heeft Marieke van nr. 17 een stuk grond geadopteerd van de Gemeente Delft en er samen met de bewoners van de Orinocostraat een geweldige bijentuin gerealiseerd. Nu willen we samen de straat verder vergroenen. 

(De bijentuin aan de Orinocostraat)

Als 6 huishoudens een groendak krijgen, levert dit 42,4 m² extra groen op. Het lichtgewicht sedumdak heeft een wateropvang van 20/25 Liter/m². In totaal kan er 1050 liter water opgevangen worden. Als we vier regentonnen aan de voorzijde van de huizen plaatsen, en drie regentonnen op de balkons, dan vangen we 1384 liter water per jaar op, iedere keer als de regentonnen vol zijn.” Tot slot, wordt met al bovenstaande maatregelen ook de biodiversiteit aan de Orinocostraat vergroot. 

Benieuwd naar de overige prijswinnende Groene Dromen? Die vind je hier.

Groene daken
De wens is onder andere het realiseren van groene daken op de schuren van 6 huishoudens aan de Orinocostraat. De groene daken sluiten goed aan bij de bijen- en vlindertuin aan het einde van de Orinocostraat, omdat wij hiermee als het ware een ‘bee highway’ kunnen realiseren. De combinatie van sedummatten en kruidenmatten is een aanwinst voor de biodiversiteit. Een groendak maakt de tuinen tevens beter hittebestendig. 

Bijvriendelijke tuinen en egel-highways
Voor elke tuin willen wij verder een set van 3 bijenhotels toevoegen om extra nestgelegenheid te creëren. Dit zorgt voor +/- 1200 extra bijenhotelkamers. Daarnaast willen we een set biologische bloembollen aanschaffen voor elke tuin, omdat dit precies de voeding bevat waar de eerste hotelbezoekers gebruik van zullen maken. Dit zorgt voor een sterk toegenomen voedselaanbod voor de vroege vliegers in het voorjaar. Tot slot willen we een makkelijke en toegankelijke reeks van tuinen creëren waar de egel zijn voedsel kan zoeken. Dit doen we met kleine doorgangen in de schutten, veilige rommelhoekjes in meerdere tuinen en voldoende eten. We hopen dat een egelvriendelijke omgeving leidt tot meer egels in de toekomst.

Regentonnen plaatsen en regenpijpen afkoppelen
Ook willen we zowel aan de voorzijde als aan de achterzijde op zoveel mogelijk plekken regentonnen plaatsen én regenpijpen afkoppelen. Het opgevangen water van de regentonnen kan dan gebruikt worden voor het bewateren van de voor- en achtertuinen alsmede de bijentuin aan het einde van de Orinocostraat. Tevens ontlast het opvangen van het hemelwater en het afkoppelen van de waterpijpen het riool. 

Gevels en balkons vergroenen
Tot slot willen we geveltuinen aanleggen, balkons vergroenen en meer bijenplanten, inheemse planten en fruitdragende struiken planten in de tuinen om ervoor te zorgen dat dieren genoeg voeding hebben. 

In het kader van het NK-Tegelwippen organiseerde De Klimaatmaat de ‘Groene droom’ Challenge. Bewoners van Delft werden opgeroepen om niet alleen tegels te wippen maar ‘groter te denken’ zoals de voor- en/of achtertuin, balkon en/of dak omtoveren tot een mega groene oase of samen met de buren de straat opfleuren.

Geweldig dat bewoners hun kennis en enthousiasme voor meer groen in de stad met elkaar delen. Een mooie, groene stad is prettig om in te wonen en te vertoeven. Maar het is ook pure noodzaak. We willen dat Delft een gezonde leefomgeving is én blijft voor mens, dier en plant. Het is daarom van groot belang dat we hittestress verminderen en de biodiversiteit versterken. Meer groen draagt daar aan bij.” – Wethouder Frank Van Vliet 

Waarom deze Challenge?

Groene klimaatvriendelijke tuinen zijn sterk in opkomst. Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte volgen elkaar op. Het vergroenen van onze tuinen, balkons en daken zorgt, naast een prettiger leefklimaat, ervoor dat we hier beter tegen bestand zijn. Meer groen zorgt er namelijk voor dat regenwater wordt vastgehouden en geleidelijk vrijkomt. Daardoor blijft het koeler op een warme dag. Ook heeft groen een positief effect op je gezondheid én vergroot het de leefbaarheid van de stad voor mens én dier. Steeds meer inwoners beseffen dat versteende tuinen niet meer van deze tijd zijn en gooien het roer radicaal om.