Wijkacties: Tegel eruit, plant erin 2021

De kop is eraf. De Delfste deelname aan het NK Tegelwippen is gestart met de actie Tegel eruit, Plant erin op zaterdag 3 april in de wijk Vrijenban. Al voor de start om 10 uur kwamen de eerste mensen met hun tegels langs die ze graag wilden inleveren zodat ze meer groen in de tuin kunnen realiseren. Wethouder Stephan Brandligt en initiatiefnemer en bewoner van de Bomenwijk Mick van der Steeg gaven het startsein van de actie waarbij bewoners een tegel mogen inruilen voor een gratis plantje. Hoewel 200 tegels het minimum was, werden in totaal 580 tegels en daarmee meer dan 50m² groen toegevoegd. Een mooi eerste resultaat. Gaat jouw wijk dit aantal overtreffen?

Hoe werkt het en wat levert het jou op?

Meer groen in de wijk doen we samen.

  • Verenig je met de straat, buurt of liever nog wijk
  • Bij meer dan 200 tegels zorgt De Klimaatmaat voor een gratis tegel ophaalservice
  • Wip die oude tegels uit je tuin of leg een geveltuin aan en ruil de tegels in voor gratis plantjes.

Als je geen eigen tuin hebt om tegels te verwijderen denk dan eens aan het maken van een geveltuin. Via De Klimaatmaat kun je gereedschap lenen en  hulp krijgen bij het verwijderen én afvoeren van de tegels.

Hergebruik tegels

Het leuke is dat je kunt ontstenen en tegelijktijd voor meer groen zorgt én de tegels een nuttige nieuwe bestemming krijgen. Bijvoorbeeld als opstaande rand voor een geveltuin, als stapstenen voor een paadje in de tuin, als een stapelmuurtje voor een verticale tuin en insecten en als ballast voor zonnepanelen.

Waarom deze actie? NK-Tegelwippen.

Van 30 maart t/m 30 september strijdt Delft, samen met nog vele andere Nederlandse gemeenten, tegen verstening van de stad. Door meer groen kan het regenwater weer in de bodem zakken, wordt de temperatuur in de stad niet te hoog – beton houdt warmte vast -, maken we de leefomgeving voor insecten, vogels en onszelf prettiger.

 “Als gemeente vinden wij het belangrijk dat onze stad groener wordt en dat bereiken wij alleen samen met onze inwoners. Samen kunnen wij ervoor zorgen dat onze buitenruimte klimaatbestendiger wordt, en dat begint al in onze eigen tuin. Dat is eigenlijk heel eenvoudig, door het vervangen van tegels door planten en/of plaatsen van een regenton dragen we al een steentje bij.”  – Wethouder Duurzaamheid Stephan Brandligt

De actie ‘Tegel eruit, plant erin’ wordt mede mogelijk gemaakt door Duurzaamheidscentrum De Papaver, de gemeente Delft, Hoogheemraadschap van Delfland, de Groene Motor en tuincentrum Groenrijk ‘t Haantje.

NK-Tegelwippen

Van 30 maart t/m 30 september strijdt Delft, samen met nog vele andere Nederlandse gemeenten, tegen verstening van de stad. Door deel te nemen aan deze actie, help je Delft scoren op het NK-Tegelwippen. Bekijk de tegelstand van Delft en de andere deelnemende gemeenten: NK-Tegelwippen