Wijkactie Vrijenban: ‘Tegel eruit, plant erin’

De kop is eraf. De Delfste deelname aan het NK Tegelwippen is gestart met de actie Tegel eruit, Plant erin op zaterdag 3 april in de wijk Vrijenban. Al voor de start om 10 uur kwamen de eerste mensen met hun tegels langs die ze graag wilden inleveren zodat ze meer groen in de tuin kunnen realiseren. Wethouder Stephan Brandligt en initiatiefnemer en bewoner van de Bomenwijk Mick van der Steeg gaven het startsein van de actie waarbij bewoners een tegel mogen inruilen voor een gratis plantje. Hoewel 200 tegels het minimum was, werden in totaal 580 tegels en daarmee ca. 50m² groen toegevoegd. Een mooi eerste resultaat. De actie ‘Tegel eruit, plant erin’ is mede mogelijk gemaakt door tuincentrum Groenrijk ‘t Haantje, de Groene Motor en Klimaatkrachtig Delfland.

Mick: “Al dat grijs en bruin maakt het er niet gezelliger op. Daarom was ik al snel een groot fan van met het initiatief “Tegel er uit, plant er in”: een stukje groen in plaats van een tegel. Het idee is om, met de lessen die we leren uit deze eerste actie in Delft, ook in andere wijken te zorgen voor meer groen.”

“Heel leuk dat jullie deze actie doen!”

Verschillende mensen gaven aan het mooi te vinden dat de wijk weer wat groener en minder grijs gaat worden. Enkele nieuwe jonge Delftenaren die onlangs een huis hadden gekocht of gehuurd kwamen veel tegels langsbrengen, omdat ze planten en gras veel fijner vinden dan tegels. Maar ook een aantal oudere inwoners die met de fiets een paar stenen kwamen brengen, en zo hun bijdrage deden aan een groener en klimaatbestendiger Delft. Ook waren er mensen die er nu niet aan toe waren gekomen om hun tuin te onttegelen (bijvoorbeeld vanwege een verbouwing of omdat ze wat verder weg woonden en geen auto hebben), maar die doen graag mee bij een volgende actie.

Terugblik


Impressie resultaten: voor- en nafoto’s


Hoe werkt de actie?

Leg een geveltuin aan* of verwijder tegels uit je tuin. Als er in de wijk meer dan 200 tegels verwijderd worden voor groen, kun je op de actiedag op 29 mei jouw verwijderde tegels gratis inleveren bij Taste of bij Stunt. In ruil voor een tegel ontvang je dan ook nog eens een voucher** voor een gratis plantje ter waarde van €2,50 (tot maximaal €25 voor 10 tegels***).
Schrijf je in voor deze actie en geef op het inschrijfformulier aan hoeveel tegels je gaat verwijderen.

* Zie voorwaarden geveltuin de website van de gemeente en de veelgestelde vragen over de aanleg van een geveltuin.

** Wil je liever dat de plantjes in de wijk geleverd worden? Dan kun je dat op het inschrijfformulier aangeven en een keuze maken uit het door ons geselecteerd plantenassortiment.

*** Uiteraard mag je wel meer dan 10 tegels gratis afvoeren als je hiervoor groen terug plant.

Zie voor een uitgebreidere toelichting de ‘Spelregels’.

Wat vragen we van jou?

  • enige inspanning om je tegels eruit te halen en
  • deze in te leveren of duurzaam hergebruiken.
  • Daarnaast zul je wat grond moeten uitgraven,
  • teelgrond toevoegen en
  • hierna de ontvangen plantjes aanplanten.
  • tot slot stuur je de foto van de voor- en nasituatie en de eruit gehaalde tegels naar contact@klimaatmaatdelft.nl.

Kortom: tegels eruit en plant erin!

Waarom deze actie?

Steden zijn erg versteend. Door meer groen kan het regenwater weer in de bodem zakken, wordt de temperatuur in de stad niet te hoog – beton houdt warmte vast -, maken we de leefomgeving voor insecten, vogels en onszelf prettiger.

 “Als gemeente vinden wij het belangrijk dat onze stad groener wordt en dat bereiken wij alleen samen met onze inwoners. Samen kunnen wij ervoor zorgen dat onze buitenruimte klimaatbestendiger wordt, en dat begint al in onze eigen achtertuin. Dat is eigenlijk heel eenvoudig, door het vervangen van tegels door planten en/of plaatsen van een regenton dragen we al een steentje bij.”  – Wethouder Duurzaamheid Stephan Brandligt

NK-Tegelwippen

Van 30 maart t/m 30 september strijdt Delft, samen met nog vele andere Nederlandse gemeenten, tegen verstening van de stad. Door deel te nemen aan deze actie, help je Delft scoren op het NK-Tegelwippen. Bekijk de tegelstand van Delft en de andere deelnemende gemeenten: NK-Tegelwippen

Meer info & contact

Heb je nog vragen? Kijk bij veelgestelde vragen of de spelregels
Staat je vraag er niet bij, neem contact met De Klimaatmaat: contact@klimaatmaatdelft.nl

Inschrijven

De actie ‘Tegel eruit, plant erin’ loopt tot 30 september 2021. In het voorjaar van 2022 zullen we nieuwe acties organiseren. Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de inspiratiemail onderaan deze pagina.

 

De actie ‘Tegel eruit, plant erin’ is mede mogelijk gemaakt door Duurzaamheidscentrum De Papaver, de gemeente Delft, Hoogheemraadschap van Delfland, de Groene Motor en tuincentrum Groenrijk ‘t Haantje.