Wijkactie Wippolder ‘Tegel eruit, plant erin’

De laatste actie voor het zomerreces. ‘Tegel eruit, plant erin’ in de Wippolder vond plaats op zaterdag 24 juli. Alweer de zesde in de reeks van acht. Zo leuk hoe elke wijk weer zijn eigen sfeer en stempel erop drukt. Wat was dit een topactie! Zoveel leuke enthousiaste deelnemers, mede dankzij initiatiefneemster Judith, én Klimaatmaten die hielpen bij het onttegelen en afvoeren van de tegels. In totaal zijn er 424 tegels verwijderd, een container en pallet vol!. En is er ca. 42m² groen toegevoegd.

Terugblik

Impressie resultaten: voor- en nafoto’s

 

Hoe werkt de actie?

Leg een geveltuin aan* of verwijder tegels uit je tuin. Als er in de wijk meer dan 200 tegels verwijderd worden voor groen, kun je op de actiedag op 29 mei jouw verwijderde tegels gratis inleveren bij Taste of bij Stunt. In ruil voor een tegel ontvang je dan ook nog eens een voucher** voor een gratis plantje ter waarde van €2,50 (tot maximaal €25 voor 10 tegels***).
Schrijf je in voor deze actie en geef op het inschrijfformulier aan hoeveel tegels je gaat verwijderen.

* Zie voorwaarden geveltuin de website van de gemeente en de veelgestelde vragen over de aanleg van een geveltuin.

** Wil je liever dat de plantjes in de wijk geleverd worden? Dan kun je dat op het inschrijfformulier aangeven en een keuze maken uit het door ons geselecteerd plantenassortiment.

*** Uiteraard mag je wel meer dan 10 tegels gratis afvoeren als je hiervoor groen terug plant.

Zie voor een uitgebreidere toelichting de ‘Spelregels’.

Wat vragen we van jou?

  • enige inspanning om je tegels eruit te halen en
  • deze in te leveren of duurzaam hergebruiken.
  • Daarnaast zul je wat grond moeten uitgraven,
  • teelgrond toevoegen en
  • hierna de ontvangen plantjes aanplanten.
  • tot slot stuur je de foto van de voor- en nasituatie en de eruit gehaalde tegels naar contact@klimaatmaatdelft.nl.

Kortom: tegels eruit en plant erin!

Waarom deze actie?

Steden zijn erg versteend. Door meer groen kan het regenwater weer in de bodem zakken, wordt de temperatuur in de stad niet te hoog – beton houdt warmte vast -, maken we de leefomgeving voor insecten, vogels en onszelf prettiger.

 “Als gemeente vinden wij het belangrijk dat onze stad groener wordt en dat bereiken wij alleen samen met onze inwoners. Samen kunnen wij ervoor zorgen dat onze buitenruimte klimaatbestendiger wordt, en dat begint al in onze eigen achtertuin. Dat is eigenlijk heel eenvoudig, door het vervangen van tegels door planten en/of plaatsen van een regenton dragen we al een steentje bij.”  – Wethouder Duurzaamheid Stephan Brandligt

NK-Tegelwippen

Van 30 maart t/m 30 september strijdt Delft, samen met nog vele andere Nederlandse gemeenten, tegen verstening van de stad. Door deel te nemen aan deze actie, help je Delft scoren op het NK-Tegelwippen. Bekijk de tegelstand van Delft en de andere deelnemende gemeenten: NK-Tegelwippen

Meer info & contact

Heb je nog vragen? Kijk bij veelgestelde vragen of de spelregels
Staat je vraag er niet bij, neem contact met De Klimaatmaat: contact@klimaatmaatdelft.nl

Inschrijven

De actie ‘Tegel eruit, plant erin’ loopt tot 30 september 2021. In het voorjaar van 2022 zullen we nieuwe acties organiseren. Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de inspiratiemail onderaan deze pagina.

 

De actie ‘Tegel eruit, plant erin’ is mede mogelijk gemaakt door Duurzaamheidscentrum De Papaver, de gemeente Delft, Hoogheemraadschap van Delfland, de Groene Motor en tuincentrum Groenrijk ‘t Haantje.