WIJKACTIE VOORHOF 29 MEI: ‘Tegel eruit, plant erin’

Na een eerste succesvolle actie ‘Tegel eruit, plant erin’ in de Bomenwijk (Vrijenban), als onderdeel van het NK-Tegelwippen, neemt de Tiny House Community Pionierskwartiers het stokje over van, initiatiefnemer en bewoner van de Bomenwijk, Mick. Samen met De Klimaatmaat organiseert de Tiny House Community deze actie op 29 mei in de wijk Voorhof.

De Klimaatmaat regelt een container voor het gratis afvoeren van jouw tegels als er in de wijk op de actiedag meer dan 200 tegels verwijderd worden. De ambitie is natuurlijk hoger. Gaat Voorhof het aantal verwijderde tegels van 580 tegels in de Bomenwijk overtreffen?!

Wat: Actie ‘Tegel eruit, plant erin / NK Tegelwippen
Wanneer: zaterdag 29 mei van 12 – 15 uur
Voor wie: bewoners van de wijk Voorhof
Jouw voordeel: Voer je tegels gratis af en ontvang in ruil voor een tegel, een gratis plantje. Hiermee maken we met elkaar een groenere, gezondere omgeving die beter is ingericht op het veranderende klimaat
Waar: inleverpunten voor de tegels zijn Stunt Upcycle Campus (Vulcanusweg nr 307) en bij Ruben van Taste (Ronald Holstlaan 751)
Initiatiefnemers: Pieter, Sanne en Maurice met de medebewoners van de Tiny House Community Pionierskwartier in Delft
Partners: De Papaver/De Klimaatmaat, Stunt, Taste, De Groene Motor, Tuincentrum Groenrijk ’t Haantje

Hoe werkt het en wat levert het jou op?

Leg een geveltuin aan* of verwijder tegels uit je tuin. Als er in de wijk meer dan 200 tegels verwijderd worden voor groen, kun je op de actiedag op 29 mei jouw verwijderde tegels gratis inleveren bij Taste of bij Stunt. In ruil voor een tegel ontvang je dan ook nog eens een voucher** voor een gratis plantje ter waarde van 2,50 euro (tot maximaal 25 euro voor 10 tegels***).
Schrijf je in voor deze actie en geef op het inschrijfformulier aan hoeveel tegels je gaat verwijderen.

* Zie voorwaarden geveltuin de website van de gemeente en de veelgestelde vragen over de aanleg van een geveltuin.

** Wil je liever dat de plantjes in de wijk geleverd worden? Dan kun je dat op het inschrijfformulier aangeven en een keuze maken uit het door ons geselecteerd plantenassortiment.

*** Uiteraard mag je wel meer dan 10 tegels gratis afvoeren als je hiervoor groen terug plant.

Zie voor een uitgebreidere toelichting de ‘Spelregels’.

Wat vragen we van jou?

  • enige inspanning om je tegels eruit te halen en
  • deze in te leveren of duurzaam hergebruiken.
  • Daarnaast zul je wat grond moeten uitgraven,
  • teelgrond toevoegen en
  • hierna de ontvangen plantjes aanplanten.
  • tot slot stuur je de foto van de voor- en nasituatie en de eruit gehaalde tegels naar contact@klimaatmaatdelft.nl.

Kortom: tegels eruit en plant erin!

Waarom deze actie?

Steden zijn erg versteend. Door meer groen kan het regenwater weer in de bodem zakken, wordt de temperatuur in de stad niet te hoog – beton houdt warmte vast -, maken we de leefomgeving voor insecten, vogels en onszelf prettiger.

 “Als gemeente vinden wij het belangrijk dat onze stad groener wordt en dat bereiken wij alleen samen met onze inwoners. Samen kunnen wij ervoor zorgen dat onze buitenruimte klimaatbestendiger wordt, en dat begint al in onze eigen achtertuin. Dat is eigenlijk heel eenvoudig, door het vervangen van tegels door planten en/of plaatsen van een regenton dragen we al een steentje bij.”  – Wethouder Duurzaamheid Stephan Brandligt

NK-Tegelwippen

Van 30 maart t/m 30 september strijdt Delft, samen met nog vele andere Nederlandse gemeenten, tegen verstening van de stad. Door deel te nemen aan deze actie, help je Delft scoren op het NK-Tegelwippen. Bekijk de tegelstand van Delft en de andere deelnemende gemeenten: NK-Tegelwippen

Meer info & contact

Heb je nog vragen? Kijk bij veelgestelde vragen of de spelregels
Staat je vraag er niet bij, neem contact met De Klimaatmaat: contact@klimaatmaatdelft.nl

Inschrijven

Schrijf je  in via onderstaand inschrijfformulier en
promoot de actie in jouw buurt met behulp van de NK Tegelwippen – flyer
Je kunt op het inschrijfformulier ook aangeven of je op de actiedag gereedschap en/of hulp nodig hebt bij het eruit halen van tegels, uitgraven van aarde/zand en het aanplanten.

Heb je interesse in deze actie maar woon je niet in Voorhof?
Schrijf je dan in via het inschrijfformulier onder de button van jouw wijk.