Van grijs naar groen: de tuin van Ylva
Toen Ylva een paar jaar geleden naar Tanthof verhuisde, trof zij haar tuin hier bijna volledig versteend aan, zie onderstaande foto en deze pagina. Ylva heeft duurzaamheid en klimaat hoog in het vaandel. Nadat ze haar nieuwe huis had ingericht en zonnepanelen op het dak had laten plaatsen, besloot ze die versteende tuin aan te pakken.
Samen met De Klimaatmaat heeft Ylva toen besloten dat ze haar tuin flink wilde onttegelen en daarvoor meer groen terug brengen, om zo ook vlinders, bijen en insecten aan te trekken. Ylva vond het belangrijk om “meer met de natuur te leven” en wilde graag “op haar eigen tempo en tussen andere bezigheden door met haar tuin bezig zijn”. Zo ging Ylva aan de slag en kreeg waar nodig advies van De Klimaatmaat. Beetje bij beetje liet ze haar levende tuin ontwikkelen en zag deze steeds groener worden!
Tegel eruit, Plant erin
Minder tegels in de tuin zorgt ervoor dat het regenwater beter in de bodem kan wegzakken. Ook wordt de tuin op hete zomerse dagen minder warm, omdat er minder tegels liggen die warmte vasthouden. Voor de vrijgekomen ruimte werd een nieuw plan gemaakt, waardoor de tuin een stuk groener zou worden.
Ylva vertelt dat “de linkerkant moest blijven zoals het was, maar dat het hier wat vrijer kan groeien nu de tegels eruit zijn.” Rechts achterin de tuin zal de grootste verandering zichtbaar zijn: “aan de rechterkant, achterin, wilde ik graag een Tuiny Forest.” Dit is een klein (inheems) microbos voor in je tuin, waarmee de biodiversiteit in steden kan worden vergroot. “De rest van de rechterkant, dichter bij het huis, heb ik in een moestuintje veranderd. Aan de zijkant (bij het zitgedeelte) tegen de schutting staat nu een eetbare wand met kruiden.”
Inmiddels ziet de tuin van Ylva er zo uit (zie afbeelding boven en onder). Wat een verschil ten opzichte van de beginsituatie! “Ik ben erg blij met deze metamorfose en geniet nu nóg meer van mijn achtertuin”, vertelt een tevreden Ylva als we op bezoek komen. “Ook merk ik positieve effecten bij bepaalde weersomstandigheden: in de zomer is het in huis minder warm omdat er nu minder instraling via de tegels is. Bij regen zakt het water op het gras vrijwel meteen weer weg, terwijl het op de tegels ernaast nog nat is.”
Groene metamorfose met De Klimaatmaat
Ben jij geïnspireerd door het verhaal van Ylva? Woon je in Delft en wil jij je tuin ook graag een metamorfose geven van grijs naar groen? We doen het samen! DE KLIMAATMAAT brengt jou in contact met een netwerk van lokale klimaatmaten: bewoners, organisaties en bedrijven die kunnen & willen helpen met hun kennis, ervaring en met het gáán doen. Neem rechtstreeks contact op met lokale klimaatmaten of mail je vraag naar contact@klimaatmaatdelft.nl