Vergroenen doe je stap voor stap!

Interview

Martijn en Mandy wonen samen met hun zoontje van vijf in de Delftse wijk Voorhof. Toen ze hun huis drie jaar geleden kochten waren de voor- en achtertuin compleet betegeld, vertellen ze in het interview met De Klimaatmaat. Ze deden daarom niet één, maar twee keer mee met De Klimaatmaat vergroeningsacties! Martijn: “We houden wel van wat plantjes. Ik heb geen mega groene vingers, maar het is wel leuk. Een beetje gras zodat de kleine lekker kan spelen.” 

Meer informatie over de Groen Doe! Dag op 24 mei

 

Komkommers uit eigen tuin

De eerste vergroeningsactie was dan ook het vervangen van tegels in de achtertuin voor een grasmat. Een jaar later waren de voortuin en de andere kant van de achtertuin aan de beurt. In de voortuin werden tegels vervangen door een strook aarde met verschillende planten. In de achtertuin kwam een bak met bloemen, een appelboom en verschillende groenten. “Die kleine is gek op paprika en op komkommertjes. Dat is toch prachtig om te zien dat hij uit zijn eigen tuin een beetje kan eten?” vertelt Martijn. 

Een groene tuin is een gezellige tuin

En er zijn meer voordelen aan een groene tuin zegt Martijn: “Het staat sowieso een stuk gezelliger, je ziet veel meer bijen en andere insecten, en het helpt ook met het afvoeren van regenwater.” De Klimaatmaten hebben Mandy en Martijn geholpen bij hun vergroeningsacties. Tijdens de tweede actiedag kwamen er wel acht studenten langs om hen te helpen. Dit deden zij als onderdeel van de introductieweek van studentenvereniging DSC. “Ik heb heel veel lol gehad die dag” zegt een lachende Martijn.  

De dubbele laag

Martijn is niet iemand om stil te zitten en helpt graag zelf ook een handje mee. Hij was wel erg blij met de klimaatmaten: “Er werd hulp aangeboden en ik dacht ‘casino’! Dan hoef ik het niet allemaal zelf te doen.” Maar er was ook een tegenvaller: tijdens het onttegelen kwam de groep erachter dat de vorige bewoners maar liefst twee lagen tegels had achtergelaten. Het werd dus een extra grote klus. De tegeltaxi die de tegels kwam ophalen was dan ook een grote hulp.

Drempels en hulp bij vergroenen

Die dubbele laag tegels was wel een verrassing. En er waren meer drempels op weg naar vergroenen. Zo was het even zoeken naar passende planten voor hun tuin. “We hebben altijd in een appartement of flatje gewoond, dus we waren echt leken op dat gebied.” Gelukkig is er altijd hulp voor wie daar om vraagt. Zo konden ze terecht bij Groenrijk ’t Haantje en hadden ze hulp van familie. En wist je dat De Klimaatmaat ook tuinadvies geeft? Martijn en Mandy hadden ook wel wat zorgen over hoeveel onderhoud vergroenen zou vragen. Maar het valt reuze mee zeggen ze. Ze zijn dan ook nog niet klaar: ze willen nog meer groen planten en overwegen om op de schuur een groen dak aan te leggen. 

Martijn snapt dat financiën ook een drempel kunnen zijn om te vergroenen. Zelf is hij enthousiast over het hergebruiken van materialen. Zo kon hij via zijn werk gratis zakken grond krijgen en heeft hij een deel van de tuintegels hergebruikt als ballast voor zonnepanelen. Slim! En op de lange termijn is een duurzaam huis ook financieel voordelig: “We hebben een klein jongetje en die moet ook uiteindelijk op deze aardbol blijven leven. En het is ook gewoon lekker voor je portemonnee. Dat vind ik echt een win-win situatie.” 

Stap voor stap

De vergroening en vernieuwing van de tuin blijven door buren niet onopgemerkt. “Je ziet bij de voortuin regelmatig even mensen stoppen” zegt Mandy. “We kregen goede reacties van vrienden en familie.” Maar hoe begin je nou? “Doe het in kleine stapjes, dat hebben wij ook gedaan.” En natuurlijk is er altijd hulp voor wie dat nodig heeft: of wel van vrienden en familie, of De Klimaatmaat.