Acties ‘Tegel eruit, plant erin’ 2022

Op 9 juli 2022 haalden we een recordaantal van 1650 tegels op. Een geweldig resultaat! Toch zouden we dit record tijdens de eerstvolgende actie weer verbreken. Help jij mee?

In Delft organiseren we nog twee keer de actie ‘Tegel eruit, Plant erin’.

Zaterdag 27 augustus | Sportfondsenbad – Hof van Delft

Zaterdag 1 oktober | Bikolaan – Tanthof

Lever tijdens deze actiedagen van 10-13 uur gratis jouw tegels in en je krijgt er een plantje voor terug! Hulp nodig bij het ontregelen en afvoeren van tegels of gereedschap nodig? Laat het ons weten via het inschrijfformulier.

Scroll naar beneden om je in te schrijven!

De actie ‘Tegel eruit, plant erin’ is mede mogelijk gemaakt door Duurzaamheidscentrum De Papaver, de gemeente Delft, Hoogheemraadschap van Delfland, de Groene Motor en tuincentrum Groenrijk ‘t Haantje.

Hoe werkt het en wat levert het jou op?

Meer groen in de wijk doen we samen.

  • Kijk waar jij in jouw voor- of achtertuin tegels kunt vervangen door groen of waterdoorlatende verharding en of je met je buren bijvoorbeeld gevel- of verticale tuinen kunt aanleggen. Zie de website van de gemeente en de veelgestelde vragen voor voorwaarden en informatie over de aanleg van een geveltuin.
  • Maak een plan, bij voorkeur met je buren, wanneer je wilt onttegelen en schrijf je in voor een van de wijkacties om je tegels gratis te verwijderen.
  • Ruil op de actiedag de tegels in voor gratis plantjes: in ruil voor een tegel ontvang je een voucher voor een gratis plantje ter waarde van 2,50 euro (tot maximaal 25 euro voor 10 tegels. Uiteraard mag je wel meer dan 10 tegels gratis afvoeren als je hiervoor groen terug plant).
  • Handig: Via De Klimaatmaat kun je gereedschap lenen en hulp krijgen bij het verwijderen én afvoeren van de tegels.

Wat vragen we van jou?

  • enige inspanning om je tegels eruit te halen en
  • deze in te leveren of duurzaam hergebruiken.
  • Daarnaast zul je wat grond moeten uitgraven,
  • teelgrond toevoegen en
  • hierna de ontvangen plantjes aanplanten.
  • tot slot stuur je de foto van de voor- en nasituatie en de eruit gehaalde tegels naar contact@klimaatmaatdelft.nl.

Kortom: tegels eruit en plant erin!

Hergebruik tegels

Het leuke is dat je kunt ontstenen en tegelijktijd voor meer groen zorgt én de tegels een nuttige nieuwe bestemming krijgen. Bijvoorbeeld als opstaande rand voor een geveltuin, als stapstenen voor een paadje in de tuin, als een stapelmuurtje voor een verticale tuin en insecten en als ballast voor zonnepanelen.

Heb jij ideeën voor hergebruik van tegels of ken je organisaties die tegels kunnen gebruiken voor duurzame doeleinden, laat het ons weten via onderstaand inschrijfformulier.

Meer info & inschrijven

Heb je nog vragen? Kijk bij veelgestelde vragen of de spelregels
Staat je vraag er niet bij, neem contact met De Klimaatmaat: contact@klimaatmaatdelft.nl

Doe mee met de actie ‘Tegel eruit, plant erin’! Schrijf je in via onderstaand inschrijfformulier en geef aan aan welke wijkactie je wilt deelnemen en hoeveel tegels je gaat verwijderen.

 

NK-Tegelwippen

Van 21 maart t/m 31 oktober strijdt Delft, samen met nog vele andere Nederlandse gemeenten, tegen verstening van de stad. Door deel te nemen aan deze actie, help je Delft scoren op het NK-Tegelwippen. Bekijk de tegelstand van Delft en de andere deelnemende gemeenten: NK-Tegelwippen

Waarom deze actie?

Steden zijn erg versteend. Door meer groen kan het regenwater weer in de bodem zakken, wordt de temperatuur in de stad niet te hoog – beton houdt warmte vast -, maken we de leefomgeving voor insecten, vogels en onszelf prettiger.