Hoe gaat het met de winnaars van de ‘Groene droom Challenge’ ?

In het kader van het NK-Tegelwippen organiseerde De Klimaatmaat de ‘Groene droom’ Challenge. Bewoners van Delft werden opgeroepen om niet alleen tegels te wippen maar ‘groter te denken’ zoals de voor- en/of achtertuin, balkon en/of dak omtoveren tot een mega groene oase of samen met de buren de straat opfleuren.

Van 21 maart t/m 15 juni konden de inwoners van Delft hun ’Groene droom’ inzenden waarmee zij kans maakten op een tuin- of straat make-over!  In totaal zijn er ruim veertig inzendingen binnengekomen. Wethouder Frank van Vliet verzorgde de prijsuitreiking aan de eerste en tweede prijswinnaar, wat tevens het startsein was voor de realisatie van de tuin- en straat make-over.

Wethouder Frank Van Vliet: Geweldig dat bewoners hun kennis en enthousiasme voor meer groen in de stad met elkaar delen. Een mooie, groene stad is prettig om in te wonen en te vertoeven. Maar het is ook pure noodzaak. We willen dat Delft een gezonde leefomgeving is én blijft voor mens, dier en plant. Het is daarom van groot belang dat we hittestress verminderen en de biodiversiteit versterken. Meer groen draagt daar aan bij.”

“Mooi ook om te zien dat de ingezonden ideeën zo divers zijn, van groene daken en fleurige gevels tot aan regentonnen en bijenhotels. Ik feliciteer de winnaars van harte met hun ‘groene dromen’ en wens ze veel plezier met de uitvoering ervan. Ik neem straks graag een kijkje in de nieuwe groene oases die zij in en voor onze stad creëren.”

Kijk hieronder voor meer informatie over de plannen van de prijswinnaars!

 

Hoofdprijs € 8.000,-

Rachel, Marieke & hun buren

Rachel Ege, Marieke Kramer en hun buren in de Orinocostraat in Delft wonen binnenkort in een prachtige groene oase! Zij kwamen met een uitgebreid plan om de straat zo in te richten dat het bestand is tegen het veranderende klimaat en heerlijk toeven is voor mens én dier.

Jurylid Jose Kooi Klimaatkrachtig Delfland: “Het initiatief van de Orinocostraat heeft de hoofdprijs verdiend, omdat deze groep gedreven buren samen aan de slag gaan om hun straat voor te bereiden op extreem weer! Ze verminderen de kans op wateroverlast, fijnstof en vergroten de biodiversiteit met verschillende groene daken, regentonnen, het afkoppelen van regenpijpen, wormen- en bijenhotels en ontharden van parkeerplaatsen”. 

Benieuwd hoe het staat met de uitvoering van de de groene droom van Rachel en Marieke? Klik hier.

2e prijs € 3.000,-

Simone & buren

“Onze buurt-droom in de Kuyperwijk is dat de daken in onze wijk groen(er) worden. Dat is goed voor de vogels, insecten, vlinders, het opvangen van water en het werkt isolerend.”

Benieuwd hoe het gaat met de uitvoering van de groene droom van Simone? Klik hier.

 

Stimuleringsprijzen

 

    • Maritta (Hof van Delft)
      Onze enorme muur is een groen eco-paradijsje voor mens en dier, met eetbare struiken, groene klimmers die het jaarrond bloeien en diverse huisjes voor vogels, vleermuizen en insecten.”
      Lees meer over de ‘Groene droom’ van Maritta
    • Tim (Wippolder)
      “Ons hoekpand wordt een prachtige groene oase dat veel vogels aantrekt, met in de achtertuin verschillende bomen, planten en een groen schuurdak. En onze lange gevelmuur wordt helemaal groen met een geveltuin, zodat de buurt ook kan profiteren van deze fijne plek.”
      Lees meer over de ‘Groene droom’ van Tim
    • Sally (Binnenstad)
      We willen een bloeiende groene gevel van maar liefst 115m2 realiseren. In de Donkerstraat zijn al meer (kleinere) groene gevels. Hiermee wordt de Donkerstraat echt een inspiratiestraat voor groene gevels.”
      Lees meer over de ‘Groene droom’ van Sally
    • Suzanne (Vrijenban)
      “Mijn droom is een grote groene tuin in te richten, waar onder andere het water goed opgevangen kan worden en waar ook plek is voor een moestuin waar we samen met buren van kunnen profiteren.”
      Lees meer over de ‘Groene droom’ van Suzanne

 

Waarom deze Challenge?

Groene klimaatvriendelijke tuinen zijn sterk in opkomst. Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte volgen elkaar op. Het vergroenen van onze tuinen, balkons en daken zorgt, naast een prettiger leefklimaat, ervoor dat we hier beter tegen bestand zijn. Meer groen zorgt er namelijk voor dat regenwater wordt vastgehouden en geleidelijk vrijkomt. Daardoor blijft het koeler op een warme dag. Ook heeft groen een positief effect op je gezondheid én vergroot het de leefbaarheid van de stad voor mens én dier. Steeds meer inwoners beseffen dat versteende tuinen niet meer van deze tijd zijn en gooien het roer radicaal om.

De jury

Louis van der Meijden

Hovenier

“Laat je ieder jaargetijde verrassen. Geef je huis een groene uitstraling en entree. Geniet van het uitbundige voorjaar, de zomer met bloemen, geuren en een schaduwplekje, de herfst met kleuren de winter met structuren.” www.louisvdmeijden.nl

Marian van den Beitel

Tuinontwerpster

“Ontwerpt, beplant en ontzorgt. In de moderne tuin werken we samen mét de natuur in plaats van dat we de natuur proberen te bedwingen. Een beetje lui tuinieren eigenlijk. Dat kan als je tuinopzet helder en praktisch is. Lekker groen!”

Hiltrud Pötz

Directeur Atelier GroenBlauw

“Ik zet me in voor de integratie van meer groen en water in de stad om klimaatadaptie, biodiversiteit en een beter leefklimaat te bevorderen. Hierbij betrek ik alle stakeholders en natuurlijk ook de bewoners van de stad. Dat lukt alleen als je met elkaar samenwerkt.”

Micky Bakker

Directeur Duurzaamheidscentrum De Papaver

“Vanuit De Klimaatmaat helpt De Papaver bewoners van Delft om hun huis en tuin klimaatbestendig te maken. Onze missie is dan ook: door leren, inspireren en samenwerken, het duurzaam denken en doen stimuleren in Delft en de regio.”

José Kooi

Beleidsadviseur klimaatadaptatie, Hoogheemraadschap van Delfland

“Van hoosbuien en langdurige droogte tot extreem hoge temperaturen. Ook de regio Delfland ontkomt niet aan de grillen van klimaatverandering. Veel tuinen, daken, pleinen, straten en bedrijfsterreinen zijn nog niet voorbereid op extreem weer. De riolering en het watersysteem hebben het soms zwaar te verduren. Bovendien voer je zo het water af, in plaats van het vast te houden voor droge tijden. Een gemiste kans. Ik zet mij daarom in voor een Klimaatkrachtiger Delfland. Het Hoogheemraadschap steunt deze challenge financieel en met haar netwerk zodat jij de kans hebt om jouw leefomgeving voor te bereiden op het veranderende klimaat.”